V duhu podpore Hiše Franko mladim, talentiranim domačim ustvarjalcem na police prihaja kolekcija keramičnih izdelkov, plod sodelovanja ustvarjalne ekipe Kolektiva DVA in kuharske mojstrice Ane Roš.

V spletni trgovini Hiše Franko najdemo številne izdelke, ki se ujemajo z etosom njihove blagovne znamke. Ekološka hrana in pijača, trajnostna moda in tekstil za dom, … zdaj pa tudi ročno izdelan keramični servis. Zasnovali in izdelali so ga v ljubljanskem Kolektivu DVA, in sicer tako, da je zaradi svoje minimalistične oblike primeren tako za postrežbo na hitro pripravljenega domačega kosila kot za vrhunski obrok z dvema michelinovima zvezdicama okronane chefinje.

Z leve proti desni: Luka, Anamarija in Urška, Kolektiv DVA.

Kolektiv DVA sestavljajo arhitektka Urška ter grafična oblikovalca Anamarija in Luka, ki so pred petimi leti pisarniško delo zamenjali za skok v neznano: posvetili so se oblikovanju gline. Svojo blagovno znamko so zgradili toliko, da so prodrli globoko na tuje trge, a kaj kmalu so spoznali, da je za uspeh ključna osredotočenost. »Pred letom dni smo se odločili, da svoj čas in fokus usmerimo izključno v razvoj izdelkov za kulinariko in ’hospitality segment’. Sodelovanja z vrhunskimi chefi nas navdihujejo, občudujemo njihovo predanost in pozornost do detajlov. Vedno razmišljajo o izkušnji, ki jo bodo ustvarili za svoje goste. Vedno iščejo načine, kako ponuditi več, in navdušeno ugotavljamo, da so v svoje goste zaljubljeni prav toliko kot v specialitete, ki jih za njih ustvarjajo,« povedo v Kolektivu, kjer sodelujejo tudi s Hišo Denk, Butičnim hotelom in restavracijo Milko, Sathutu Berlin in drugimi.

Minimalistična keramika Kolektiva DVA, ki se navdihuje v vodah Soče in Nadiže, je prava protiutež vibrantnemu prtu oblikovalke Matee Benedetti, ki poustvarja živahne kompozicije iz vrta Hiše Franko.

Ker je izraz Kolektiva DVA nedvomno minimalističen (kot povedo sami, so predani tehničnemu minimalizmu in izdelku vsakokrat odvzamejo vse, česar ne potrebuje, da še vedno nosi vso sporočilnost prve ideje) deluje kot odlična protiutež pisani in življenja polni kolekciji hišnega tekstila Benedetti LIFE x Ana Roš oblikovalke Matee Benedetti, ki je bil prav tako ustvarjen v sodelovanju s Hišo Franko. »Na prvi pogled kolekcija deluje skromno in je primerna za vsakodnevno kosilo. Ampak s tehnično dovršenostjo in minimalističnimi prvinami vas ne bo razočarala niti ob posebnih kulinaričnih priložnostih,« zagotovijo kreativci.

Kot navdih za oblikovanje kolekcije so vzeli kar neposredno okolico Hiše Franko. »V okolici Soče in Nadiže smo se osredotočili na vodo kot na primarni element narave, ki v svoji nežnosti nosi neopisljivo moč, ki smo jo želeli ujeti v valovanje kolekcije,« razlagajo v Kolektivu, kjer so kot glavno vodilo oblikovanja kolekcije vzeli misel kitajskega filozofa Laozija, ki pravi, da najmehkejše prevlada nad najtršim, kot voda, ki prodira v gore in prst.

Izdelali so kolekcijo petih kosov: dva plitva krožnika različnih velikosti, jušni krožnik, kozarec in vrč. Vsi izdelki so izdelani na vretenu in ročno glazirani. Izdelani so iz kamenine, ki je žgana na visoki temperaturi, kar zagotavlja maksimalno trdnost in omogoča pranje v pomivalnem stroju. Izdelke je možno kupiti na spletni strani Kolektiva DVA in v spletni trgovini Hiše Franko.

»Oblikovanje gline je posebno, čutno in misteriozno,« povedo avtorji.

»Čeprav se s keramiko ukvarjamo že peto leto, je še vedno vsak dan poln vznemirjenja,« pripovedujejo Luka, Urška in Anamarija, ki z naročnikom najraje sodelujejo od idejne zasnove dalje, saj mu tako omogočijo, da v končnem izdelku izrazi lastno estetiko: »Oblikovanje gline je tako zelo posebno, tako čutno in misteriozno, da je lahko vsak dan, kot da se prvič srečamo z njo. Gre za ure in ure uspehov in smeha, a tudi žalosti, jeze in včasih celo obupa. Lahko rečemo, da je v studiu vsaj en dan v tednu podoben božičnemu jutru in odvijanju daril. Nisi vedno navdušen, a vedno si hvaležen … Naše vodilo je – kako oblikovati manj, da lahko našim kupcem ponudimo več. In kaj je več kot brezčasnost.«

Več: Kolektiv DVA

Fotografije: Kolektiv DVA