Vsaka kopalnica ima svoj potencial, ne glede na velikost. S pametno izbiro kopalniških elementov lahko tudi majhen prostor spremenimo v prijeten ambient, ki je daleč od skromnosti. Nekaj dragocenih nasvetov, kako lahko izkoristimo vsak kopalniški kotiček, smo poiskali pri Kolpi, enem od vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v Evropi.

Pohištvo

Začnimo s kopalniškim pohištvom. Tu velja, da je za majhne kopalnice bolje izbrati stenske elemente, saj zasedejo manj prostora. Kopalniške omarice (predalnik) naj služijo kot prostor, kamor lahko skrijemo vse malenkosti in s tem omogočimo, da prostor ne izgleda razmetan, ampak čist.

Urejenost in prostornost lahko dosežemo tudi z barvami. »V kolikor je pohištvo postavljeno na svetli steni se lahko poigramo s temnejšimi odtenki pohištva in s tem prostor ne deluje manjši. Kolpa san ponuja kopalniško pohištvo  majhnih dimenzij, ki ima prostor za shranjevanje (predalnik) ter toaletno ogledalo,« pravijo pri Kolpi.

Ogledala

Ogledalo je ključnega pomena v kopalnici, saj večje kot je, bolj poveča majhen prostor, hkrati pa z njim pridobimo tudi na učinku svetlobe. V Kolpi svetujejo, da v majhno kopalnico namestimo toaletno ogledalo, saj bomo tako imeli dodatni shranjevalni prostor.

»Pri izbiri ogledala se moramo vprašati, ali nam je všeč okroglo ali pravokotno ogledalo. Bo ogledalo služilo kot dekor, ali bo namenjeno vsakodnevni uporabi – za britje, nanašanje makeupa ali pa tudi kot prostor za shranjevanje. Če boste izbrali ogledalo, ki bo širše kot umivalniška omarica, bo prostor takoj optično povečan.«

Tuš kabina ali kopalna kad?

Če želimo v majhno kopalnico postaviti kopalno kad, izberimo kotno ali asimetrično in kad manjših dimenzij. Sicer pa so za manjše prostore zelo primerne tuš kabine, na primer iz kaljenega prozornega stekla, ki optično povečajo prostor, ter tuš kadi, vgrajene v nivo tal ali položene na ploščice. Primerna je Kolpa san tuš kabina Terra flat, saj se odpre popolnoma in jo imamo zaprto le v času tuširanja, drugače jo lepo zložimo ob zid in tako povečamo prostor v kopalnici.

Konfigurator

V salonih Kolpa san lahko s pomočjo njihovih strokovnjakov izdelate 3D izris kopalnice in si tako vizualizirate prostor pred samo prenovo ali opremljanjem, lahko pa se načrtovanja lotite kar sami. V mesecu marcu so namreč pri Kolpi predstavili konfigurator, s katerim si lahko izdelate svojo kabino po meri – takšno, ki se bo do milimetra natančno podala v vaš prostor – naj bo majhen ali velik.

V galeriji ponujamo vpogled v nekaj izvrstno načrtovanih majhnih kopalnic, opremljenih z izdelki Kolpa san: 

Fotografije: KOLPA