Metro ploščice so prvič uporabili na newyorških in pariških podzemnih postajah v začetku 20. stoletja, polagali pa so jih z zamikom, s čimer so optično povečali utesnjena postajališča. Danes, več kot sto let kasneje, so te prepuste, poceni, trpežne ploščice, ki so tudi zelo enostavne za čiščenje, iz javnih prostorov stopile v notranjost naših domov in postale velik hit. Primerne so za kuhinje, kopalnice, hodnike, gospodinjske sobe, prav tako se zelo hitro vklopijo v različne notranje sloge: od industrijskega in klasičnega do modernega.

Keramične metro ploščice so sprva izdelovali le v velikosti 10 x 20 cm in beli barvi, danes pa so na voljo tudi v podaljšani izvedbi in nešteto odtenkih; če vam keramika ni všeč, lahko kupite steklene ali kamnite, pri zaključku pa lahko izbirate med matiranimi, glaziranimi ali visoko sijajnimi. Notranji oblikovalci jih vse pogosteje vključujejo v interjerje, saj so enostavne za kombiniranje z lesom in drugimi materiali, tudi polaganje je lahko zelo prilagodljivo. Poleg klasičnega z zamikom, se jih lahko položi navpično, v slogu ribje kosti, v ševron vzorcu in kombinacijah z barvnimi fugami. Z njimi lahko imenitno personalizirate prostor, vanj vnesete vintage pridih, teksturo ali le zmehčate moderno sterilnost.

Ribja kost

Bele metro ploščice pridejo lepo do izraza v prostorih, kjer prevladuje temnejša barva, bodisi sten, pohištva ali obojega. Belina razbije globino barve, vnese v prostor dinamiko in poskrbi za potreben sijaj.

Vertikalno

Vertikalna postavitev ploščic prostor optično poviša, pritegne pogled navzgor in deluje bolj moderno. Za bolj čist, hladen učinek izberite svetlejše ploščice, ki dopuščajo večjo barvno drznost pri dekoracijah in dodatkih.

Kadar je stena velika ali bi s ploščicami radi obložili več površine, izberite maksi izvedbo ploščic, ki so daljše in merijo 10 x 30 cm.

Črno

Ploščice v sijajnem zaključki in s posebej izrazito, posneto obliko roba (faseto) v kopalnici ustvarijo retro vzdušje. K temu dodatno prispevajo še prostostoječa kad in armature v vintage slogu, medtem ko črna barva poudari eleganco.

Metro ploščice visokega sijaja odbijajo svetlobo in so zato dobrodošle v temnejših kotih doma.

V pasovih

V tej grafični kabini za prhanje črne in bele metro ploščice ustvarjajo dinamičnost. Steklena stena je skoraj nevidna, v oči pa takoj padeta zlata armatura in stropna prha.

Pozdrav soncu

Vas zanima, kako so videti metro ploščice v barvah? Zelo živahno. Pozdravite sončno rumeno in oranžno, ki sta zanesljiv način, da dom napolnite z energijo in veseljem – naj bo v kopalnici ali kuhinji. Rumene ali oranžne metro ploščice lahko kombinirate s sivimi, belimi in zelenimi barvnimi odtenki.

Temne fuge

Za bolj geometričen učinek standardno svetlo barvo fug zamenjajte za manj pričakovan odtenek. Ne mislimo samo na črne fuge, ki so imenitna kombinacija z belimi ploščicami, lahko greste še korak dlje in se odločite za modre, vijolične, zelene, sive … Takšne fuge potisnejo metro ploščice navzven, da še bolj padejo v oči, ko stopimo v prostor.

Polovička

Ni treba, da v metro ploščice oblečete celo steno, odločite se lahko tudi samo za polovičko. Na primer spodnji del v metro ploščicah, ki jih zgoraj kombinirate s penny ploščicami (o njih si več lahko preberete tukaj). V kopalnici se na takšne ploščice poda okroglo ogledalo, okrogline pa se lahko pojavijo tudi na ročajih/držalih predalov ali vrat pohištva.

Horizontalno-vertikalni vzorec

Če se težko odločite, ali bi položili metro ploščice horizontalno ali vertikalno, je najbolje, da naredite oboje. V kuhinji ali kopalnici bo to velik hit.

Fotografije: Pinterest