V angleško govorečih deželah jim pravijo penny ploščice, in sicer po kovancu za penny. Pri nas pa nimajo posebnega imena, rečemo jim kar mozaične ploščice. Teh je sicer več vrst in za kovanec velike so le ene izmed njih, ki pa so sila popularne. Srečamo jih v kopalnicah, kuhinjah, okoli kamina, vanje lahko oblečemo tudi dekorativne niše ali stebre. Vanje se res ni težko zaljubiti!

Penny ploščice dajo zaradi svoje majhnosti prostoru pridih razkošja in udobja. Z njimi lahko oblečemo tla, stene, poudarimo le del stene v kombinaciji z večjimi formati ploščic ter na ta način popestrimo prostor in mu odvzamemo monotonost. Zelo se podajo v tuš kabine, okrog kopalne kadi ali le na površine okrog umivalnika. Primerne so tudi za vsa tista mesta, ki zaradi neravne površine onemogočajo polaganje standardnih ploščic. Cenovno so sicer nekoliko dražje, vendar nam zaradi njihovega posebnega učinka gotovo ne bo žal malce globlje seči v žep. Pa še vzdrževati jih je čisto enostavno: obrišemo jih z mokro krpo in že so spet lepe in čiste.

Penny ploščice so po navadi okrogle lahko pa tudi šestkotne. Zelo priljubljene so bile desetletja nazaj, sploh v zgodnjem 20. stoletju, ko so jih uporabljali predvsem v javnih prostorih. Potem pa so zaradi svoje vsestranskosti prodrle tudi v zasebne domove.
Danes so penny ploščice na voljo v najrazličnejših barvnih izvedbah, lahko so iz porcelana, keramike, stekla ali celo kovine. Z njimi lahko dosežemo tako retro učinek kot tudi minimalističen, moderen dizajn.

Foto: Pinterest