Pladnji niso le praktični pomočniki, ampak so tudi magnet za oči. Z njimi poskrbimo za elegantno postrežbo, lahko so podstavek za dekoracijo ali se spremenijo v improvizirano mizico, ki nam omogoči zajtrk v postelji ali kosilo na kavču. Zato pladnja ne kupimo na hitro, ampak pretehtamo, kakšne so naše potrebe, kakšen material nam je bližje in kakšna oblika pladnja bi se lepo skladala z našo siceršnjo opremo doma.

En pladenj, nešteto možnosti

Izbira pladnjev je velika in pestra. Na voljo so pravokotni, ovalni, okrogli z robom ali brez, iz lesa ali umetnega materiala, enobarvni ali pisani. In še zdaleč ni njihova edina vloga pomoč pri serviranju hrane in pijač, spremenili so se tudi v pravi stilski dodatek domu. Na kaj pa je treba pri izbiri pladnja še posebej paziti? Strokovnjaki opozarjajo na naslednje:

Nepogrešljiv na daljših poteh

Ključna naloga pladnja je, da pomaga pri transportu. Na njem prenašamo krožnike in pribor, pijače ali kar cel obrok. Brez njega zlasti ne moremo takrat, kadar je pot med kuhinjo in jedilno mizo daljša in kadar je treba postreči več gostov hkrati.

Iz umetnih mas

Kdor potrebuje pladenj za servirno pomoč, naj pri izbiri pazi na material, funkcionalnost, obliko in velikost. Material naj bo robusten in stabilen, pladenj naj ima tudi visok rob. Optimalni so pladnji iz umetnih mas (na primer melamina), saj jih je enostavno vzdrževati in imajo dolgo življenjsko dobo. Prav tako so lahki za prenašanje, odporni na praske, neobčutljivi na vlago in cenovno ugodni. Melaminskih servirnih posod edino ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici.

Mizica s snemljivim pladnjem
Leseni

Leseni pladnji vnesejo v dom pridih narave. So zelo trpežni, včasih težki, vendar na pogled elegantni, zlasti če se ujemajo z ostalim servirnim priborom.

Kovinski

Srebrni ali pozlačeni pladnji in pladnji iz nerjavečega jekla so primerni za pomembnejše priložnosti. Ker imajo sijočo površino in glamurozen videz, jih pogosto uporabljajo profesionalci v prehrambni industriji, na primer za catering, primerni pa so tudi za domačo uporabo. Njihova življenjska doba je dolga, ne zahtevajo veliko vzdrževanja in jih je enostavno čistiti.

Stekleni

Stekleni pladnji prav tako izgledajo imenitno. Pazimo, da bo steklo debeline vsaj 6 mm, saj bo pladenj tako bolj odporen na udarce. Uporabljamo ga lahko za narezke, piškote, dekoracijo ali kar koli drugega po želji in navdihu.  Povsem stekleni pladenj je primeren tudi za mikrovalovno pečico in pomivalni stroj.  

Večnadstropni ali na peclju

Pladenj ali servirni krožnik je lahko tudi na »peclju« ali v več nadstropjih. Takšni pladnji so nepogrešljivi na raznih zabavah ali čajankah, na njih lahko postrežemo kolačke, torte, sadje … Zaradi svoje edinstvene oblike hitro postanejo center mize.  

Na kavču ali v banji

Za piko na i predstavimo še posebne pladnje, ki se jih namesti na stranico kavča in igrajo vlogo mini mize, ter pladnje za na kad. Ti so daljši, ožji, nanje pa običajno postavimo kozarec z vinom, knjigo oziroma pripomočke, ki jih potrebujemo za kopanje.

Fotografije: Pinterest