Staromeščansko stanovanje v središču Zagreba je po zaslugi ekipe oblikovalke Mirjane Mikulec doživelo temeljito preobrazbo.

V prostornem, 170 m2 velikem stanovanju se skozi leta ni nič spremenilo: tlaki in stene so bili zanemarjeni in dotrajani, postavitev – kot je pogosto v meščanskih stanovanjih iz začetka 20. stoletja – pa nefunkcionalna in neprilagojena sodobnemu bivanju. Stanovanje je bilo zasnovano krožno, vsi prostori med seboj povezani z vrati, zato je bilo težko določiti funkcijo vsakemu izmed njih. “Na primer, kuhinja in dnevna soba sta bili umeščeni v nasprotnih delih stanovanja,” se spominja vsestranska oblikovalka Mirjana Mikulec, “zato je bilo potrebno združiti tako družabni kot zasebni del v dve funkcionalni enoti.”

Po prenovi, ki je vključevala številna gradbena dela, je stanovanje dobilo končno podobo. Prostorna kuhinja in jedilnica sta z velikimi dvojnimi vrati povezani z dnevno sobo in tremi spalnici – starševsko in dvema otroškima. Velika površina je omogočila, da se v stanovanju vzpostavijo kar štiri kopalnice. Kljub njihovi majhnosti je oblikovalka vanje vnesla temne barve in vzorce in dokazala, da majhni prostori s spretnim doziranjem temnejših poudarkov pridobijo na lepoti in značaju.

Eden najbolj zanimivih prostorov stanovanja je predsoba: oblikovalka je namreč združila predsobo s salonom, v katerem so nekoč sprejemali obiskovalce, in ustvarila kvadraten, kar 29 m2 velik prostor, ki vodi v vse ostale prostore petsobnega stanovanja. Znotraj tega prostora je umeščena kocka, obložena s temnimi ogledali, v kateri najdemo skrite sanitarije za goste, garderobno omaro ter gospodinjsko omaro s pralnim in sušilnim strojem, sesalcem, likalno desko.

Tudi preostalo stanovanje za zasnovano kot sodobna interpretacija klasičnega sloga v kombinaciji s sodobnimi elementi in detajli, zato na stenah prevladujejo trendovske štukature: “Poleg štukatur, ki so idealna dekoracija za stanovanja z visokimi stropi in povezujejo stanovanje s časom njegovega nastanka, smo v prostor vnesli tudi ostale posodobljene klasične elemente, kot so žametno oblazinjeno pohištvo in zavese, postelje z visokimi in poudarjenimi oblazinjenimi vzglavji, elegantni električni kamin in mnoge druge,” poudarja oblikovalka Mirjana Mikulec in dodaja, da je večina pohištva v stanovanju izdelana po meri.

Poleg gozdno zelene, ki je osnovni barvni poudarek stanovanja, je prostor obogaten tudi s poudarki v rjavi, nežno roza, črni ter zlati, srebrni in bakreni. “Nevtralna podlaga je zahtevala elemente, ki bi ustvarili večji vtis glamurja in elegance, zato smo se odločili za pastelne odtenke, sijajne površine in zanimive detajle. Velika površina prostorov in visoki stropi so omogočili, da vanje vnesemo vse te številne poudarke, ne da bi bil prostor videti preobremenjen,” pove oblikovalka.

Velika površina je omogočala tudi, da je prostor skladna celota, hkrati pa lahko vsaka soba pripoveduje svojo oblikovalsko zgodbo, ki v interier prinese dodaten odmerek radovednosti in raznolikosti. Tako dnevna soba razveseljuje s paleto barv, žametnih sedežnih garnitur v sivo-modrem odtenku in bakrenih poudarkov. “Pri velikih sobah imamo svobodo pri izbiri pohištva, hkrati pa moramo paziti, da s povezavo materialov, vzorcev in barv zapolnimo ta prostor, da ni videti prazen,” pojasni Mirjana.

Oblikovalka tudi ne skriva zadovoljstva s končnim videzom kuhinje – kar 20 m2 površine je ponudilo možnost za velik kuhinjski otok ter jedilno mizo za osem gostov. “Na tako veliki površini smo lahko opustili zgornje omarice in keramično stensko oblogo ter steno zaščitili z veliko ploščo laminata z imitacijo marmorja nad kuhalno ploščo in koritom, ” oblikovalka opiše prostor, v kateri pozornost pritegne nenavadno svetilo Toma Dixona nad jedilno mizo.

Projekt prenove in opreme stanovanja je prejel slovensko nagrado BigSEE za notranje oblikovanje ter nagrado European Property v kategoriji hrvaškega notranjega oblikovana.

Interier: Mirjana Mikulec Interijeri

Fotografije: Sanja Jagatić