Spalnica je prostor, v katerem preživimo več časa kot kjerkoli drugje. V njej spimo, se sproščamo, beremo, a ima tudi številne praktične funkcije. V njej shranjujemo oblačila, se preoblačimo, mnogokrat si v njej uredimo delovni kotiček ali pa v njej celo telovadimo. Kljub vsemu je spalnica prvenstveno prostor počitka, kjer se pripravimo na dan, ki je pred nami. Postelja je zato najpomembnejši in osrednji kos pohištva v spalnici.

Ko se odločamo o postelji, moramo razmisliti o njeni velikosti, stilu in o vzmetnici. Odločitev o tem, bo vplivala na to, kako dobro bomo spali.

Posteljni okvir nam lahko izdelajo po meri, najbolj pogoste velikosti dvojnega ležišča pa so 140 x 200, 160 x 200 ali 180 x 200 cm. Za katero velikost se bomo odločili je odvisno od velikosti in oblike spalnice ter možnosti umestitve v prostor. Idealno je, da dostopamo do postelje z leve in desne strani, zato naj bi bilo prehoda na vsaki strani približno 75 cm. Če je prostora manj, lahko do nje dostopamo tudi s spodnjega roba, saj je postelja nizek kos pohištva.

vir: Pinterest

Da bi ustvarili prijetno in vabljivo vzdušje, je pomembna celotna podoba prostora in usklajenost tako pohištva kot barv in materialov. In prav postelja je tista, ki v spalnici določa njen slog opremljanja.

Okvir postelje je lahko iz lesa, litega ali kovanega železa, lahko je umetelno izrezljan v slogu art decoja, lahko pa si posteljni okvir zamislimo in sestavimo sami. Trenutno so zelo trendovska ležišča iz lesenih palet, ki s ponovno uporabo prispevajo tudi k ekološki osveščenosti.

vir: Pinterest

Posteljni okvir je lahko na nogah, prednost take postelje pa je, da zagotavlja zračenje vzmetnice in kroženje zraka. Prazen prostor pod posteljo omogoča tudi enostavno čiščenje pod njo. Za tak okvir se odločimo, ko imamo na voljo dovolj shranjevalnega prostora v garderobnem delu, ki je v tem primeru ločen od spalnega.

vir: Pinterest

Ko nam primanjkuje prostora za shranjevanje, prostor pod vzmetnico dodatno izkoristimo. Takrat izberemo posteljni okvir z vgrajenimi predali, v katerih shranjujemo posteljnino, blazine, odeje ali garderobo.

vir: Pinterest

Še več shranjevalnega prostora omogočajo postelje z dvižnim mehanizmom, kjer je celotna površina postelje na voljo za shranjevanje. Mehanizem dvigovanja postelje ima dve stopnji; s prvo stopnjo vzmetnico dvignemo, z drugo pa jo postavimo v vodoravni položaj. Prednost dvižnega mehanizma je v večjem zračenju postelje, olajša pa tudi menjavo posteljnine.

vir: Pinterest

Pri modernih posteljah je močan poudarek na vzglavnem delu, ki je lahko elegantno preprost ali poudarjen s kompleksnimi oblikami. Oblazinjeno vzglavje naredi posteljo še bolj udobno in prijetno za počivanje, predvsem pa jo naredi večjo in atraktivnejšo. Še posebej v velikem prostoru pride do izraza obogaten in razkošen videz vzglavja. A tudi v manjšem prostoru lahko izberemo moderno posteljo, vendar z nekoliko nižjim vzglavjem, podnožje pa naj bo iz tankih nog ali celo brez njega, s čimer ustvarimo zračen in lebdeč videz.

vir: behance.net

Poudarjeno vzglavje nima samo dekorativnega namena, temveč je tudi funkcionalno. Za vse, ki v postelji radi berejo, bo vzglavje nudilo oporo za hrbtenico in prijetno zaščito pred hladno steno. K dodatnemu udobju pripomorejo tudi materiali vzglavja, kot so usnje in različne vrste tkanin, ki so prijetni na dotik.

vir: Pinterest

K udobju spanja prispeva tudi posteljno dno in ležišče. Za posteljno dno izberimo prožne lesene letvice, ki so vpete v lesen okvir. Namestimo jih lahko v vsako posteljo, ležišču pa zagotavljajo dobro zračnost in dodatno prožnost. Boljše izvedbe omogočajo nastavitev različnih naklonov vzglavja in vznožja ali nastavljanje trdote v ledvenem delu. Ležišče mora dati enakomerno oporo vsemu telesu, in ga podpirati tam, kjer je potrebno. Izbiramo lahko med ležišči iz lateksa, pene ali vzmetnicami, ter med različnimi stopnjami trdote. Pred nakupom ležišča je zato priporočljivo, da različne vrste in trdote ležišča preverimo, tako da se nanje enostavno uležemo.

Nekaj nasvetov, da boste v domači postelji še posebej uživali:
  1. Če v postelji berete, potem si kupite blazino v obliki naslonjača, s katero si boste podprli hrbet, ko boste sedeli.
  2. Zelo uporabna je mala mizica, na katero lahko odložite kozarec vode ali skodelico čaja.
  3. Električno napeljavo in luči v spalnici namestite tako, da jih boste lahko ugasnili iz postelje.
  4. Za prijetno vzdušje v spalnici izberite nevtralne barve, ko so bela, bež, siva, rjava in vsi zemeljski odtenki. Takšna barvna shema deluje umirjeno in hkrati elegantno.