Sedežna garnitura je večji pohištveni kos, ki ga ne menjate prav pogosto. Običajno je življenjska doba dobre garniture vsaj 15 let ali več, in ker je ta kos pohištva tudi center doma, se pri nakupu ni treba zaleteti kar v prvi kavč, ki ga vidite v izložbi. Izbira sloga garniture je seveda pomemben dejavnik nakupa, še veliko bolj pozorni pa morate biti na kakovost izdelave in vgrajene materiale. Da bo sedežna garnitura izpolnila res vse vaše želje, smo strokovnjake iz podjetja Žakelj povprašali, kako do trajne in zanesljive rešitve.

Izdelava in materiali

Ko pri novogradnji ali pri prenovi stanovanja pridete do faze, ko imate pred sabo prazno dnevno sobo, se morate odločiti, kakšno sedežno garnituro boste umestili v ta prostor. Odločitev ni lahka, saj vas mora izdelek zadovoljiti v vseh pogledih (udobje, izgled, usklajenost z bivalnim prostorom, cena), kljub temu pa pri odločitvi največ stavite na kakovostne materiale in izdelavo.

»V podjetju Žakelj stremimo k vgrajevanju najboljših materialov ter natančne in dovršene izdelke. Vgrajujemo samo testirane materiale največ evropskega porekla. Posebej pozorni smo na kakovost in pravilno kombinacijo polnil, saj je jedro sedežne garniture med najbolj obremenjenimi, zato morajo materiali imeti lastnosti, ki omogočajo dolgoročno vzdržljivost in uporabnost izdelka. Glede materialov lahko za sedežne garniture izbirate med usnjem, mikro tkaninami  in tkaninami, ki so lahko različno tkane oziroma so si različne po mehkobi, tkanju, barvah. Izbira barv in kombiniranje materialov je poljubno, zato ni težko najti nekaj za vsak okus.«

Izdelava po meri – dimenzijska prilagoditev

Kadar je bivalni prostor velik, dimenzija sedežne garniture ni problem. Ko pa se srečate z manjšim bivalnim prostorom oziroma prostorom nepravilnih oblik, igra dimenzija pomembno vlogo. Vsak model sedežne garniture Žakelj ima na izbiro veliko standardnih elementov, s katerimi se pogosto lahko sestavi primeren sestav.

»Če v postavitvi iz standardnih elementov dolžina sedežne garniture presega vašo dolžino prostora ali je sedežna garnitura premajhna, se lahko določen element dimenzijsko prilagodi, tako da ustreza velikosti prostora. Elementi, ki jih lahko dolžinsko prilagajamo, so vsi sedežni elementi (enosed, dvosed, trosed), vsi ležalni elementi in rokonasloni. Prav tako so možne tudi dimenzijske prilagoditve drugih dimenzij izbranega modela (globina sedeža, višina sedeža),« zagotavljajo pri Žaklju.

Z ležiščem

Če nameravate kavč uporabljati tudi za spanje, potem nujno izberite takšnega z ležiščem, primernim za vsakodnevno spanje. Takšni kavči so idealni za manjša stanovanja s prostorsko stisko ali sobe za goste, pogosta izbira so tudi pri opremi apartmajev.

»Sedežne garniture z ležiščem imajo vgrajeno kakovostno vzmetenje, ki nadomešča posteljo in nudi kakovostno ležalno površino, ter se jih tako kot preostale sedežne garniture lahko dimenzijsko prilagodi prostoru uporabnika in izdela iz materiala po izbiri kupca. Za večje udobje ležalne površine uporabnikom priporočamo nakup posteljnega nadvložka, ki je sestavljen iz 100-odstotnega bombaža in omogoča udobnejše spanje,« svetujejo strokovnjaki in dodajajo: »Tudi predal je lahko vgrajen v sedežno garnituro z ležiščem. Predal je dvižen oziroma izvlečni in je izredno priročen, saj ima precej prostora za shranjevanje odej, posteljnine oziroma drugih predmetov.«

Kadar potrebujete sedežno garnituro z ležiščem za vsakodnevno spanje, je najbolj primeren material tkanina oziroma mikrotkanina, usnje pa nekoliko manj zaradi nekoliko manjšega udobja spanja.

S širokim sediščem

Zadnja leta so postale zelo priljubljene tudi garniture z izrazito širokimi sedišči/ležalniki, saj je tudi način uporabe sedežnih garnitur danes bolj ležalni kot sedalni. Sedežna garnitura z večjo globino ponuja uporabniku tudi 85 cm široko globino sedeža (standardna je 60 cm), tako dobite res udobno in prostorno površino za počitek in poležavanje.

»Lep primer je sedežna garnitura Pavia LUX, ki očara s svojo prostornostjo in lahkotnostjo. S funkcijo premičnega in nastavljivega naslona lahko vsak najde idealno kombinacijo za počivanje,« pravijo pri Žaklju.

Zaprta do tal ali na visokih nogicah?

Ne nazadnje pa je dobro pred nakupom sedežne garniture razmisliti tudi o tem, ali boste imeli zaprto do tal ali dvignjeno na nogicah. Modeli, ki so zaprti do tal, se podajo ob pohištvo, ki je prav tako zaprto do tal. Takšne garniture imajo tudi možnost predala ali izvlečnega ležišča. Po drugi strani pa modeli garnitur na nogicah delujejo lahkotneje. Zanje se odločite tudi, če imate robotski sesalnik. »Robotski sesalniki so že pogosti član v stanovanju oziroma v hiši. Če je sedežna garnitura na dvignjenih nogah, je najbolj primerna višina 12 cm ali več.«


Sedežne garniture Žakelj si lahko ogledate in jih tudi preizkusite v petih salonih po Sloveniji, več informacij pa najdete tudi na spletni strani www.zakelj.si.

Sponzorirana vsebina