Vsak teden odgovarjamo na pogosta vprašanja pri opremi doma in ponudimo preproste in cenovno ugodne rešitve, s katerimi bo vaš dom v trenutku izgledal bolje.

Pri opremljanju dnevne sobe sta enako kot stil pomembno tudi udobje in domačnost. Včasih nas preveč zasene v eno smer, s čimer ustvarimo hladne ali pa prenasičene prostore.

Čeprav ste prehodili prav vse pohištvene salone in sprobali prav vsak kavč, premerili vse knjižne regale, prebrskali vso dekoracijo in na Pinterestu ustvarili številne mape z najlepšimi preprogami ste nad rezultatom razočarani: vaša dnevna soba je dolgočasna!

Najbrž vas je nazaj držal že ponarodeli rek “manj je več” in splošna zakonitost, da morajo biti osnovni kosi opreme nevtralni; potem ste od sosede slišali, da so preproge leglo pršic; končno pa ste – v želji, da bi bila nova dnevna soba res popolna – v klet zaklenili vse svoje stare pohištvene kose in dekoracijo.

Napaka: Začeli ste z nevtralnimi kosi, a se niste pravočasno ustavili

Nevtralni kosi pohištva naj bodo tisti, ki jih v naslednjih petnajstih letih ne želite menjati. A nikar ne opremite celotnega sklopa v istem slogu.

Rešitev: Plastite barve, materiale, sloge

Poglejmo primer: odločili ste se, da bodo stene bele. Glavnina verikalnih površin bo tako nevtralna. V tem primeru se odločimo za materialno in barvno bogat knjižni regal, za zanimive zavese ali pa ustvarimo vertikalni poudarek z izstopajočimi vratnimi krili. Podobno: sedežna garnitura bo siva. Dopolnite jo z naslanjačem živahne barve in močno teksturirano preprogo, ne pozabite pa niti na poudarke v lesu in kovini. 

Ne pozabite izbrati tudi vsaj enega zanimivega svetila.

Napaka: Televizija je navidezno težišče vaše dnevne sobe

Televizija že nekaj časa ni več osnovni ekran, ki nam predvaja najnovejše novice, zanimive informacije in dnevno dozo zabave. Odkar te ekrane nosimo s seboj v žepih, ni nikakršne potrebe, da bi svojo dnevno sobo zasnovali na tem zastarelem konceptu.

Znebite se torej TV regala, televizijo pa raje postavite v kot ali pa jo obesite na steno.

Rešitev: Osrednjo vlogo naj igra kavna mizica

Osnovni namen dnevne sobe je sproščena interakcija. Če imate vsa sedišča usmerjena proti televiziji, do interakcije ne more priti. 

Predlagamo, da začnete s sedežno garnituro z vsaj tremi sedišči, poleg nje pa prostor opremite še z udobnim, lahkim naslanjačem in nekaj tabureji, ter vse skupaj postavite na udobno preprogo, kamor se bodo lahko posedli vaši otroci ali številni gostje, kjer boste lahko sestavljali puzzle ali se sproščeno pogovarjali ob jutranji kavi. Na sredino postavite kavno mizico, ki naj bo vsem na dosegu roke in jo zadostno osvetlite z namizno ali prostostoječo lučjo. Kompozicije nikar ne postavite ob steno, ampak nekoliko izmaknjeno iz centra prostora.

Napaka: Brezosebna dekoracija

Priljubljene stenske nalepke, table z napisi in poceni dekoracija, ki so je polne trgovine z izdelki za dom, prostoru ne bo vdahnila duše. Prostor mora govoriti o vaši osebnosti ter o osebnostih vseh vaših družinskih članov.

Rešitev: ustvarite družinske zgodbe

Zato kot dekoracijo uporabite nekaj, kar je vsakemu izmed vas pri srcu: ljubiteljska aranžerka bo vesela vaz različnih velikosti in oblik, amaterski fotograf uokvirjenih velikoformatnih fotografij, strasten knjigožer bo navdušen nad veliko knjižno omaro in profesionalna športnica bo z veseljem pokazala uokvirjene medalje in priznanja. Izbrano dekoracijo, ki o vaši družini pripoveduje številne zgodbe, nato pogrupirajte v čudovite kompozicije. Navdih lahko najdete v galeriji zgoraj.

 

Še več vaših vprašanj z veselejm sprejemam na alja.kosir@tvambienti.si!

Fotografije: Pinterest