V vasici Gabrje pri Dobrovi si je družinsko gnezdo spletel priljubljeni član skupine Čuki Jože Potrebuješ. Z ženo Andrejo sta doma v bližnji okolici in dolgo sta iskala primerno parcelo za hišo, saj si noben izmed njiju ni želel živeti v mestu.

Odločila sta se za nakup parcele z že obstoječim objektom, ki z dolgim, temačnim hodnikom in številnimi majhnimi prostori nikakor ni ustrezal njuni predstavi o družinskem domu. Lotila sta se temeljite prenove. Najela sta arhitektko in stekla so gradbena dela, toda par z njenimi načrti ni bil zadovoljen. Jože in Andreja sta že resno razmišljala o prodaji parcele, ko jima je na pomoč priskočil arhitekt Slavko Gabrovšek. Nek petek ju je prosil, naj za en dan ustavijo dela na objektu in ves vikend posvetil načrtovanju. V torek so delavci nadaljevali z delom po novih načrtih. Nekatere dele hiše je bilo treba tudi porušiti, kar je lastnika takrat kar zabolelo, toda na koncu je nastala hiša, s katero sta zakonca Potrebuješ po skoraj dveh desetletjih še vedno nadvse zadovoljna.

V dvajsetih letih dodali le – klavir

Domovanje je svetlo in zračno, arhitekt pa je načrtoval tudi vso po meri izdelano notranjo opremo in tako poskrbel za maksimalen izkoristek prostora. Pod stopnicami so predali za shranjevanje obutve, velike omare na hodniku pa nudijo več kot dovolj prostora za shranjevanje. Zunanja stran omar ima praktične kljuke za obešanje bund in plaščev. Praktični predali za shranjevanje so tudi za sedežno garnituro. Kako dobro je bila hiša zasnovana priča podatek, da družina od vselitve ni spreminjala praktično ničesar. Ker sta tudi hčerki veliki glasbeni navdušenki, v dnevni sobi kraljuje velik bel klavir. Sprva klavir v hiši ni bil predviden, zato so morali po nakupu nekoliko skrajšati sedežno garnituro, kar je bila praktično edina večja sprememba v hiši.

V zgornjem nadstropju so glavna spalnica, dekliški sobi in Jožetova delovna soba. Tu so prostor dobile njegove dragocene kitare, viktorji in številne platinaste in zlate plošče, ki pričajo o dolgi in uspešni karieri frontmana Čukov.

Hišo obdaja velik vrt, na katerem družina preživlja veliko časa. Hčerki Petra in Eva se zabavata na trampolinu in na gugalnici, čez cesto pa imajo tudi veliko športno igrišče. Andreja uživa v delu na domačem zelenjavno – zeliščnem vrtu in ob našem obisku je bilo že vse pripravljeno za začetek nove vrtnarske sezone. Družina Potrebuješ uživa v aktivnem življenjskem slogu in idilična okolica nudi športnim navdušencem številne možnosti za sprostitev. Radi kolesarijo, tečejo, hribolazijo v Polhograjskih Dolomitih, dopust pa izkoristijo tudi za daljša potovanja iz katerih obvezno prinesejo kakšen suvenir, ki jih doma spominja na lepe trenutke.

Kot pravi arhitekt gospod Gabrovšek, dom družine Potrebuješ ni hiša, ki bi bila velika navzven, a je velika navznoter. Iz predmestnega okolja po videzu v ničemer ne izstopa, toda njena notranjost razkriva številne domiselne rešitve, ki družini omogočajo praktično in nadvse udobno bivanje.