Ustvarjanje novega domovanje je časovni in finančni zalogaj. Tudi v primeru markantnega stanovanja v novozgrajeni večstanovanjski hiši ob Celovški cesti, ki vas bo v hipu prevzelo. Lastniku ga je pomagala opremiti notranja oblikovalka Vanja Kos; tudi zaradi njenega strokovnega pristopa pa mu je danes dom lahko v velik ponos in veselje.

Notranja oblikovalka lastnika pozna že dlje časa, zato ji je bilo hitro jasno, kakšne so njegove želje in kakšne barve bodo uporabili. Stavili so na markantnost in glamuroznost, vsak kos pohištva ima zgodbo, vsak prostor je nekaj posebnega, vključno s kuhinjo.

»Kuhinja je res posebna enota, ki je narejena po naročilu. Vrata so narejena po meri v višini 270 centimetrov in so v celoti iz aluminija. Vse je skrito očem, ker je stranka želela, da se stvari v kuhinji ne vidijo, dokler niso v uporabi.«

Kuhinjski pult prekriva unikaten kos tehničnega kamna s svilnato teksturo, motiv kamna pa se nadaljuje tudi na omari in kopalniškem umivalniku.

V proces opremljanja so vključili zlate poudarke, prednost pa so dali tudi prostornosti, saj lastnik rad gosti prijatelje in poslovne partnerje. V jedilnem delu kraljuje velika miza, prostor zaznamujejo trije lestenci iz muranskega stekla, podoben koncept opreme pa se nadaljuje v dnevni sobi s televizorjem, elegantno skritim za zrcalno površino.  

»Pravzaprav je kot ogledalo, vendar je vanj skrit zaslon. Okvir je v celoti v steklu in ima posebno tiskano mrežo, ki ob pravi svetlobi poudari svojo eleganco in lepoto,« pojasni oblikovalka.

Zavarovanje doma je nujno

Prav vsak detajl v stanovanju je premišljen, vsak nekaj posebnega, ves vloženi trud in delo pa se seveda splača obvarovati pred najpogostejšimi nevarnostmi. Lastnik se je za zavarovanje stanovanja obrnil na Zavarovalnico Triglav, kjer na podlagi številnih primerov škod, s katerimi se srečujejo, svetujejo premislek in sklenitev zavarovanja za nevarnosti.  

»Največja nevarnost je gotovo izliv vode. Voda lahko zaradi napake na inštalaciji ali zaradi počene cevi izteče. Lahko tudi iz večjih gospodinjskih aparatov, kot je pomivalni ali pralni stroj. Imeli smo že škodo, ker je voda iztekla iz kavnega aparata. Voda lahko zalije talne obloge, v tem primeru parket, in vse pohištvo, ki se dotika tal. Tudi na stanovanjski opremi na terasi lahko nastane škoda, predvsem zaradi zunanjih vplivov, kot so toča, meteorne vode, močan veter. To povzroči škodo in z ustreznim zavarovanjem lahko zavarujemo tudi te elemente na terasi,« našteva mag. Peter Filip Jakopič iz Zavarovalnice Triglav, ki ne pozabi omeniti udara strele.  

»Največje škode ne povzroči direktni udar strele, ampak posredni udar. Zaradi prednapetosti se lahko aparati, ki so priključeni na električno omrežje, poškodujejo in postanejo neuporabni. Tudi takšno zavarovanje se lahko priključi k zavarovanju celotnega stanovanja.«

V sodobnih stanovanjih so čedalje bolj popularne velike steklene površine, razna panoramska okna, ki se prav tako lahko hitro poškodujejo in zato zavarovalni agenti svetujejo, da se jih zavaruje. »V zadnjem času opažamo, da steklo ni samo del stavbnega pohištva, ampak se uporablja kot gradbeni element, na primer na stopniščih. V tem stanovanju je steklena predelna stena v kopalnici, tako da lahko tu pride do poka ali loma stekla. Če se sklene ustrezno zavarovanje, se potem takšna škoda lahko krije. Ali pa primer velikega ogledala, za katerim je televizor. Ta se mi zdi še prav posebej zavarovalniško izpostavljen temu tveganju,« opozori strokovnjak in nadaljuje: »Tudi potres je ena od nevarnosti, ki jo lahko zavarujemo. Po naših izkušnjah se povpraševanje po takih kritjih poveča, kadar v naši bližini pride do potresnih dogodkov. V preteklih letih smo bili deležni dveh takih večjih dogodkov na Hrvaškem. Potres vsekakor lahko povzroči kar precejšnjo gmotno škodo.«

Pametno je imeti dobro zavarovan dom, saj se tako najbolje obvarujemo pred mogočimi težavami in nepredvidenimi stroški.

Unikatni kosi

Stanovanje ob ljubljanski vpadnici kar kipi od edinstvenih kosov pohištva in opreme. Jedilni stoli so na primer ročno izdelani in zato unikatni. Oblikovani so iz ročno tkanega usnja z zlatim kovinskim modulom. Nekaj posebnega je elegantna sedežna garnitura, katere osrednji del predstavlja tabure, ki ga je mogoče uporabiti kot klubsko mizico in se z zelenim odtenkom navezuje na kuhinjo in jedilnico. Spregledati pa ne moremo niti imenitne origami mizice.

»Tale origami je res poseben kos. To je model, ki se ga lahko sestavi na sto in en način. Tukaj gre za tri vertikalne postavitve,« pojasni oblikovalka in nas na koncu popelje še v spalnico, kjer vzglavje postelje presenetljivo ni naslonjeno na katero od sten.

»Ja, res je. Najprej smo se odločili za tip postelje. Ker je zaobljen, je malo drugačne linije in bi bil res greh, da bi jo postavili ob steno. Zato smo se odločili, da bo osrednji del te spalnice ravno ta postelja, ki omogoči, da se hodi okoli. Zraven postelje pa smo po želji naročnika načrtovali tudi element, v katerem je skrit televizor.«

Notranje oblikovanje: Vanja Kos, HEGAR, d. o. o.

Fotografije: Mateja Košir

Sponzorirana vsebina