S kitajskim novim letom smo vstopili v leto psa. Pes je znan po svoji zvestobi ter po dobri energiji, ki jo vnese tako v družino kot v dom. Z vami delimo nekaj osnovnih nasvetov filozofije feng shui, s katerimi boste v dom privabili to zvesto in dobrovoljno 'pasjo' energijo.

Kaj je feng shui?

Feng shui je starodavna kitajska filozofija. Besedi feng in shui v dobesednem prevodu pomenita veter in voda: dva elementa, povezana s srečo in zdravjem. Večina ljudi, ki ima izkušnje z izvajanjem feng shuija v svojih domovih, vam bo povedala, da je z rahlimi spremembami v dom vnesla novo energijo in harmoničnost.

Da bi povečali pretok dobre energije v vašem domu, sledite petim osnovnim nasvetom.

Odstranite nepotrebno

Osnovni cilj feng shuija je dober pretok energije, imenovane chi, skozi dom. Chi prinaša zdravje, bogastvo in srečo. Za pretok chija je pomembno, da dom dobro organiziramo in se znebimo tistih predmetov, ki nam po nepotrebnem polnijo omare in predale – fizične in mentalne.

Izpraznimo prenapolnjene knjižne police in kleti, na odpad odpeljimo vse pokvarjene reči in zastarano elektroniko. Počistimo pod posteljami in kavči in ohranimo le predmete, ki so nam ljubi – zaradi svoje funkcionalnosti, estetike ali posebnega pomena.

Dovolite pretok zraka in svetlobe

V prvem koraku ste svoj dom organizirali, zaradi česar energija bolje teče. Da pa bi tekla hitreje, povečajte še pretok zraka (vetra) in svetlobe skozi prostor. Odprite okna. Očistite steklene površine, da v prostor pride več naravne svetlobe. Temne kotičke doma dodatno osvetlite s svetilom ali pa vanje umestite ogledalo, ki bo odsevalo svetlejše dele doma. 

Dekorirajte z lončnicami

Pretok zraka je pomemben, ampak zrak mora biti kar se da čist. Rastline bodo onesnževalce prefiltrirale, kar bo zagotovilo čistejše in bolj zdravo okolje. Zelenje tudi privablja pozitivno chi energijo – vsaj dokler so rastline zdrave.

Nekatere rastline so po filozofiji feng shui bolj primerne kot druge. Rastline, ki vam bodo po starodavni kitajski filozofiji prinesle celo bogastvo, so bambus, lilija, fikus, bršljan, palma in praprot.

Obdajte se z vašimi najljubšimi barvami

Barve igrajo zelo pomembno vlogo v feng shuiju: v prostor jih lahko vnesete preko umetnin, dekoracije ali stenske barve. Vsaka barva naj bi bila povezana tudi z različnimi področji vašega življenja, npr. rdeča s srečo in bogastvom, rumena z močjo, zelena z umirjenostjo, modra s spiritualnostjo, bela pa s čistostjo.

Če ste v dvomih, sledite konceptu jin in jang

Sledilci filozofije feng shui verjamejo, da so vse stvari sestavljene iz dveh nasprotujočih si polov, ki se privlačita: jin (pasivna, ženstvena energija) in jang (aktivna, moška energija). Gre za ravnovesje med silnicami, kot npr. tema in svetloba, dan in noč. Koncept ravnovesja vnesite tudi v svoj dom – skozi barve, teksture in materiale.

Fotografije: Pinterest