Slovenija leži na področju, kjer se mešajo različni podnebni vplivi in za katerega so značilna tudi velika temperaturna nihanja. Pozimi mraz, poleti vročina, kar za bivalno ugodje ni najbolj optimalno ter nas sili k veliki potrošnji energije za ogrevanje po eni in ohlajanje po drugi strani. Zato se v teh časih, ko so cene energentov poletele v nebo, vsi sprašujemo, kako privarčevati, hkrati pa ohraniti ravno pravšnjo notranjo klimo.

Danes se je zaradi boljših gradbenih materialov, debelejše izolacije fasad in streh konkretno izboljšala toplotna izolacija objektov. Še vedno pa so tu kritična mesta, kjer iz zunanjosti v notranjost domov ter obratno vdira in odteka zrak. To so vrata in okna, katerih površina se v razmerju s fasadno površino drastično veča. Študije kažejo, da se skozi okenske in vrtane odprtine izgubi kar do 70 odstotkov energije, zato je glavno vprašanje, kako te izgube zajeziti. Ukrepanje naj zajema vsaj dvoje: investicijo v stavbno pohištvo, ki zadovolji pasivnim standardom gradnje, takoj za tem pa poskrbite še za namestitev senčil, kot so energetsko varčne rolete. Te varujejo pred močno svetlobo, radovednimi pogledi sosedov, hkrati pa po raziskavah sodeč privarčujejo več deset odstotkov pri izdatkih za energente.

Klimatska naprava v obliki rolet, ki ščiti tudi pred vlomi in hrupom.

Rolete kot naravna klima

Velike prihranke z roletami denimo potrjujejo pri podjetju ROLTEK, ki je na tržišču že 27 let, trendsetter na področju senčil v Sloveniji ter z lastnim razvojem in proizvodnjo: »Rolete ROLTEK so prava klimatska naprava. Pozimi lahko prihranite do 30 odstotkov stroškov ogrevanja, poleti pa odbijete kar 80 odstotkov vročine. Vse po zaslugi aluminijastih lamel, polnjenih s posebno izolativno peno in izdelanih v lastni proizvodnji,« pravijo in poudarjajo, da njihove rolete zaradi velike trdnosti lamel zagotavljajo izjemno varnost pred vlomilci, debelina lamel hkrati skrbi tudi za zvočno izolativnost, kar pomeni, da skozi rolete ne more vdreti hrup iz soseske.

Roleta bo svojo vlogo energijskega varuha igrala celo leto, in sicer tako, da bo z lamelami, polnjenimi z izolativno peno, naredila ščit pred mrazom in vročino, istočasno pa kot izolator deluje tudi zrak, ki je ujet med oknom in roleto.

Tudi raziskave v ameriškem centru Laurence Berkeley National Laboratory so pokazale, da so rolete eden najbolj učinkovitih sistemov za preprečevanje energetskih izgub, v primerjavi z drugimi senčili imajo celo najboljše izolativne ocene na tržišču senčil. Če investirate v kakovostne rolete, bo poleti vaša klimatska naprava praktično ostala brez dela, pozimi boste razbremenili peč, v obeh primerih pa svojo denarnico, menijo strokovnjaki, ki poudarjajo velik pomen rolet na splošno počutje. Z njimi ustrezno zaščiten interier je namreč bolj udoben, v njem se vam ne blešči, v takšnem prostoru je nenazadnje tudi lažje spati in počivati.

Energetsko varčni so lahko vsi tipi rolet

Ker je rolet več vrst, vas zanesljivo zanima, katere so energetsko najbolj učinkovite – nadokenske ali predokenske, morda poševne ali rolete za strešna okna? Vsi tipi imajo pri izolativnosti popolnoma enake lastnosti, se pa razlikujejo predvsem na vgradno situacijo in fazo vgradnje. »Nadokenski roletni sistemi ROLTEK so najprimernejši za novogradnje, predokenski sistemi pa za prenove,« pojasnijo v podjetju iz Doba pri Domžalah, kjer se nahaja tudi salon, v katerem si lahko ogledate in preizkusite delovanje različnih senčil. Ta imajo v primerjavi s senčili drugih proizvajalcev kopico prednosti, na primer najtišje motorje na tržišču, odlične rešitve za francoske balkone in trše lamele kot podobni ponudniki. 

Rolete ROLTEK so enostavne za montažo in vzdrževanje, primerne so za okna vseh oblik, poleg tega so estetske in zaradi svojih čistih linij lepe na pogled. Na voljo so v različnih barvah in z več možnostmi pogonov (upravljate jih lahko ročno s trakom ali na daljavo, kar pomeni, da so motorizirane ter jih dvigate in spuščate s pomočjo stikala, daljinskega upravljalnika, pametnega telefona …), v vsakem primeru pa se znajo odlično prilagoditi arhitekturnim značilnostim objekta, imajo dolgo življenjsko dobo in zanesljiv servis.

»Za svoje izdelke dajemo petletno garancijo – ker verjamemo vanje in vemo, s kakšno skrbjo in znanjem so izdelani. Zaradi kvalitetnih materialov, močne konstrukcije so trajni in kot taki idealna izbira za vse, ki želite živeti brez skrbi,« še zagotavljajo pri podjetju ROLTEK, kjer veliko pozornosti namenjajo trajnostni strategiji in okolju prijaznemu delovanju.

Sponzorirana vsebina