Predstavljajte si, da se zjutraj pretegujete v postelji in si želite ujeti prve sončne žarke. Le vstati se vam ne ljubi, da bi dvignili senčila na oknih. Nič ne de, to za vas opravi pametni dom. Poskrbi za dvig rolet ali odpiranje žaluzij že takoj ob sončnem vzhodu, položaj senčil pa prilagaja soncu čez cel dan in tako obvaruje prostor pred pregrevanjem. Kot so nam zaupali pri Go4Panda, pa zmorejo pametne rešitve še mnogo, mnogo več. Asistirajo vam čez cel dan, naj ste doma ali ne.

Pametni dom je poimenovanje za tehnologijo, ki poveže naprave v vašem stanovanju (na primer luči, domofon, senzorje za ogrevanje in hlajenje …) v celovit sistem. Tega lahko upravljate in nadzorujete centralizirano, bodisi s stensko tablico bodisi na daljavo z računalnikom ali prenosno napravo in tako v vsakem trenutku veste, kaj se dogaja v vašem domu in okoli njega.

»Pametni dom omogoča večjo varnost in zavarovanje vašega imetja, z urniki in glasovnimi asistenti omogoča bolj udobno bivanje, z merjenjem porabe energije pa pomaga pri boljši energetski učinkovitosti,« pravijo pri Go4Panda in dodajajo, da so pametne rešitve primerne tako za novogradnje, kjer se jih vključi tekom gradbenih del, kot za prenove starejših objektov ter so cenovno dostopne.

»Rešitve so cenovno sprejemljive in omogočajo tudi postopno vgradnjo. Na primer najprej poskrbimo za energetsko varčno senčenje z moduli za senčila, čez nekaj časa sistemu dodamo senzor gibanja in sireno in že imamo alarm. Poleg privlačne cene, imamo možnost investicijo razporediti na več let, vse v skladu z našimi zmožnostmi.«

Moduli za upravljanje z roletami, žaluzijami ali roloji omogočajo nastavitev dvigovanja, spuščanja ali želenega naklona pri žaluzijah glede na urnik ali druge parametre.

In zanesljivo vam za vgradnjo pametnih rešitev ne bo žal, sploh če si želite, da bi bilo imenitno jutranje prebujanje le začetek odličnega dneva. Takole bi bilo videti nadaljevanje prikaza, kako je živeti v pametnem domu:

Odhod od doma

Senčila so se avtomatsko dvignila, vi ste vstali in pozajtrkovali, zdaj pa se vam mudi v službo. Ker nimate časa, da bi preverili celo hišo, ali so morda otroci v sobah pustili prižgane luči in ali v kopalnici iz zvočnika še kar žvrgoli vaša najljubša glasba, z enim klikom pripravite dom na vašo odsotnost: vklopite alarm, izklopite naprave, ki jih ne potrebujete, ugasnete vse luči, tudi tiste v otroških sobah, zaprete ventil za dotok vode in zmanjšate sobno temperaturo, da prihranite na energiji. Brez hitenja in norenja, le en klik in mirno se lahko odpravite v službo ali po opravkih …

S pametno hišo lahko temperaturo v vsakem prostoru nadzorujete in upravljate na daljavo ali prednastavite urnike. Temperaturni senzorji in moduli za vklop ali izklop naprav za ogrevanje in hlajenje delujejo usklajeno ter glede na vaše potrebe in želje.

Je doma vse v redu?

Pametne rešitve, kot so senzorji za požar, poplavo in gibanje, senzorji odprtosti na vratih in oknih ter sirene zoper vlomilce, vam pomagajo, da ste v službi in nasploh, kadar ste zdoma, lahko pomirjeni. Če vas vseeno zanima, kaj se doma dogaja v vaši odsotnosti in ali je vse v redu, pa to radovednost mimogrede potešite s pogledom na mobilni telefon. Po zaslugi nadzornih kamer in pametnega domofona lahko tudi ko ste zdoma, preko telefona vidite, kdo je pred vašimi vrati, se z njim pogovarjate in mu po potrebi odprete vrata. Na primer poštarju, ki je za vas prinesel težko pričakovani paket …

Prejmite obvestilo na vaš pametni telefon, ko je nekdo pred vašimi vrati. Govorite z obiskovalci in jim odklenite vrata tudi ko vas ni doma. DoorBird predstavlja kombinacijo ekskluzivnega dizajna z inovativno IP tehnologijo.

Popoldanska siesta in večerna romantika

Pozno popoldan je in končno ste zopet doma. Ob vhodu v stanovanje vas pozdravijo luči, ki se avtomatično prižgejo, ko zaznajo gibanje, v stanovanju je ravno prava temperatura in seveda svež zrak.  

Ni vam treba razmišljati, ali ste posesali tla – pametni dom je že sam poskrbel za aktivacijo robotskega sesalnika – prepustite pa mu lahko tudi nekatera vzdrževalna dela okoli hiše, denimo zalivanje in košnjo trave. Robotsko kosilnico ali namakalni sistem enostavno zaženete preko aplikacije na telefonu, in sicer kar med vašim počitkom na kavču.

Vse naštete komponente pametnega doma zadostujejo za udobno in varno počutje ter omogočajo, da se v miru in brez skrbi posvetite prijetnejšim stvarem v življenju: knjigi, glasbi, družini, partnerju… Za še več možnosti, ki jih ponuja pametni dom, denimo tudi za invalide in starejše osebe, pa se obrnite na Go4Panda, kjer vam pripravijo najboljše rešitve za vaš novi inteligentni dom.

S pametnimi panic gumb, svetili, senzorji odprtja in gibanja ter pametnimi ključavnicami lahko starejši, manj gibljivi ali invalidi veliko lažje upravljajo in nadzorujejo svoj življenjski prostor, obenem pa najbližjim omogočijo možnost nadzora in pomoči na daljavo, ko je le-ta potrebna.