Mlad par se je po nasvet za opremo enote dvojčka obrnil na biro ProstorNINA. Predlagali so jima preplet tradicionalnih mediteranskih elementov in klasičnega skandinavskega oblikovanja. Kljub na videz nezdružljivim slogom so ustvarili enkratno osnovo, ki bo paru služila na dolgi rok.

Osnova je, kakopak, lokalna. S kamnom obložen kamin greje notranjost, ko okoli vogalov brije burja. Grobi apneni ometi, ki tradicionalno oblačijo mediteranske hiše, so prestavljeni v notranjost in v interier vnašajo zanimivo teksturo. Parket, položen v ribjo kost, je iz avtohtonega primorskega hrasta. Ličnice garderobnih omar, izvedene v ratanu, oblačilom zagotovijo zračenje, ko v dom prodira vlažen, zimski zrak.

Na to osnovo – ogenj, zrak, voda, kamen, les, ratan – pa je naloženih ogromno sodobnih pohištvenih kosov, ki bodo paru omogočili prijetno in vselej zanimivo preživljanje skupnih trenutkov. Že na vhodu nas pozdravijo izbrani oblikovni elementi: masivna lesena klop, na primer, je dopolnjena z obešalniki Dot, proizvajalca Muuto; proti koncu hodnika pa nas potegne svetloba Flosove luči.

Kuhinja je izvedena v kombinaciji kamna, lesa in klasične bele barve. Urejene, ravne linije razbijejo zanimivi detajli: denimo odprte police nad pomivalnim koritom ali pa zaključna, izrezljana stranica kuhinjskega bloka, ki hkrati služi kot viseči začimbni vrt. Masivna, hrastova jedilna miza je obkrožena s stoli skandinavskega oblikovanja, ki nas s svojimi pletenimi sedišči popeljejo nazaj v mediteranski kulturni prostor.

Glavni poudarek dnevnega kotička je kamin. Objemajo ga knjižne police in viseči regali, na katerih je dovolj prostora za vse spominke, ki jih ljubitelja potovanj prineseta iz daljnih krajev. Ko se usedemo na velik, siv kavč, lahko noge odpočijemo na tabureju iz ratana; na udobnem naslanjaču ob kaminu pa si privoščimo kozarec refoška.

Tako opremljen dom je resnično celovit. Je odsev tradicije kraja, kjer si je par ustvaril svoj prvi skupni dom; z brezčasnim pohištvom ustvarja trdno podlago za prihodnost in nudi ogromno udobja za pristno uživanje v sedanjosti.

Interier: ProstorNINA (Nina Galič, Ana Jerše, Živa Lutman, Tjaša Gerdej)

Vizualizacije: Miha Janež, DUAVIZ