V Južnomoravski regiji, le nekaj kilometrov od meje z Avstrijo, na obali tamkajšnjega jeza stoji idilična lesena hiška. Zaradi izbire materialov se subtilno povezuje z okoliško naravo, tudi v notranjosti pa lastnike boža prijetna toplina lesa, medtem ko lahko skozi velike zastekljene površine občudujejo razglede na tamkajšnjo vodno gladino.

Majhna koča na jugu Češke se skrita za ožganimi macesnovimi deskami lepo sklaplja v zelenje, ki obdaja tamkajšnji Vranov jez. Čeprav na prvi pogled izgleda majhna, pa na svoji površini ponuja vse, kar lastniki potrebujejo za udobno bivanje. Kot ladijska kabina. Prav od tod pa so arhitekti studia Prodesi/Domesi tudi črpali navdih za oblikovanje idilične hišice. Pod arhitekturo se podpisuje Pavel Horák, z interierjem pa se je poigrala Klára Vratislavová.

Na tem mestu je namreč nekoč stala stara koča, last investitorjevega dedka. Arhitekti so si tako zadali cilj, da na temeljih obstoječega objekta zgradijo sodobno leseno hišico z vsemi prednostmi današnje lesene gradnje, ki bi ponujala prijetno zatočišče ob vikendih in praznikih. Notranjost objekta je sicer med seboj povezana, podstrešje pa je namenjeno spalnim prostorom, zasebnosti.

Umestili spalnice in odrezali odvečen del

V pritličje s 5 x 8,5 m so umestili jedilnico, dnevno sobo, prostorno predsobo s klopjo za previjanje, kopalnico, ločeno stranišče in shrambo. V nadstropju so ustvarili večjo in manjšo spalnico ter garderobo. »Pri načrtovanju nadstropja smo ubrali obraten pristop. Najprej smo ustvarili potrebne prostore za spalnice, nato pa smo “odrezali” večji del strehe, da bi bila hiša čim manjša. Naš cilj je bil zasnovati stavbo, ki se skromno vključuje v zeleno pobočje na obali jeza z večinoma skromnimi starimi kočami,« je o konceptu povedala Klára Vratislavová.

Kljub svoji majhnosti hišica ponuja veliko bivalnega prostora in kotičkov za druženje. V vsak kot hiše so arhitekti umestili nevsiljive odlagalne površine, poseben premislek pa so namenili funkciji prostora. Zaradi dokaj majhnega tlorisa (43 m²) je prostor oblikovan kar najbolj funkcionalno, vsak kvadratni meter pa je oblikovan s temeljitim premislekom.

Notranjost, obdana s smrekovim lesom, ponuja lastnikom prijetno zatočišče, velike steklene površine pa so usmerjene proti vodni gladini. Prav bližina vode je bila navdih pri oblikovanju objekta, sploh interierja, v katerem je premišljen vsak centimeter prostora. Pri tem so se arhitekti zgledovali po ladijskih kabinah, ki na majhni površini ponujajo vse potrebno. Navdušujoč je tudi kontrast med zunanjostjo in notranjostjo. Na zunaj hiša morda deluje skromno, funkcionalno, njena notranjost pa je moderna, prostorna in premišljena do potankosti.

Fotografije: BoysPlayNice