V osrčju Gorenjske smo obiskali novogradnjo s klasično alpsko zasnovo. Lastniki so želeli po eni strani arhitekturo čim bolj približati stavbarski tradiciji okolice, po drugi strani pa jo odpreti proti edinstvenim razgledom na travnike in gozdove, ki jo obdajajo.

Na razglede so se odprli z velikimi zasteklitvami in drsnimi panoramskimi stenami. Okenski okvirji iz hrastovega lesa so v notranjosti vidni in lepo uokvirjajo zelene odtenke narave, z zunanje strani pa so pred vremenskimi vplivi zaščiteni z aluminijem v barvi antracita, ki se povezuje z izbrano strešno kritino.

Čeprav je hiša tradicionalna, so vgrajeni materiali visokotehnološki. To velja tudi za okna, ki po eni strani ponujajo panoramske razglede, po drugi pa varnost in stabilnost. Kako združujejo oboje in kako vodijo stranko pri procesu nakupa oken, smo vprašali podjetje M SORA, ki je z okni opremilo obiskano hišo.

Čistost linij so dosegli s fiksnimi “panoramic” zasteklitvami, z izbiro skritega okovja in ustreznimi senčili na zunanji strani.

“Okna so velik del površine stavbnega ovoja in ključen gradnik izgleda objekta. Zato so se v preteklih letih estetski standardi arhitektov in strank precej zvišali in stremijo k visoki kakovosti, čistim in neomejenim pogledom, vitkim profilom in visokim dimenzijam elementov stavbnega pohištva,” povedo, a dodajo, da je izbira sodobnega panoramskega okna precej bolj zahtevna, kot si predstavlja marsikateri naročnik, saj velikost, teža in položaj okna v objektu s seboj prinesejo tudi omejitve, ki jih je treba upoštevati najprej pri izbiri in nato še pri vgradnji okna.

Dvižno drsna stena z nizkim pragom poskrbi za popolno povezovanje zunanjih in notranjih ambientov.

Svetovanje arhitektom in kupcem

Zato v podjetju M SORA po eni strani ponujajo strokovno podporo arhitektom tako v fazi načrtovanja kakor v fazi izbire oken in izvedbe. Skupaj načrtujejo kompleksnejše izvedbe vgradnje, pripravljajo rešitve s smernicami za izvedbena dela za ustrezno predpripravo okenskih odprtin, tlakov, suhomontažnih del in fasade, tako da je končni izgled usklajen s pričakovanji arhitekta in naročnika.

Izbira okna je dosti kompleksnejša, kot si misli večina strank, saj je treba izbrati tip stekla (kaljeno, lepljeno), okvirja (les, alu-les, pasivni …), tip okovja (skrito, klasično, power hinge), obliko in barvo kljuke ter senčila.

Po drugi strani pa svetujejo tudi lastnikom objektov, ki morajo v procesu naročila izbrati tako okna kot osnovne dodatke ter poskrbeti za pravilno predpripravo objekta pred vgradnjo. “Izkušeno prodajno osebje svetuje strankam o izbiri okenskih modelov in izvedbi tudi glede na praktične in funkcionalne zahteve, ki jih ima posamezen prostor, kot na primer teža drsnega krila v primerjavi z balkonskimi vrati, želja po prehodnosti, omejitve odpiranja, ki mogoče v načrtovalski fazi niso dovolj premišljene,” zagotavljajo v podjetju M SORA.

Precizna montaža je ključna za varnost in stabilnost

V končni fazi pa M SORA poskrbi tudi za kakovostno izvedeno montažo, ki se jo načrtuje že v fazi izbire in naročila stavbnega pohištva. Montaža je zaradi vse večjih želja po minimalističnem izgledu, dimenzij stekel in velikosti lesenih elementov večkrat bolj zahtevna, kot si predstavljamo. “Potrebni so izkušena montažna ekipa in najkakovostnejši materiali. Za kakovostno izvedbo, stabilnost in trdnost konstrukcije stavbnega pohištva je potrebno mehansko fiksiranje in vlepljanje stekel po celotnem obodu v panoramske izvedbe. Velikokrat ekipe montirajo elemente izven odprtin na konzolne elemente, prav tako je vse večkrat potrebna montaža elementov s pomočjo vakuumskih dvigal in natančno umeščanje elementov v odprtine na samem mestu vgradnje, ki zahteva dodatna mizarska dela,” naštevajo v enem od vodilnih slovenskih proizvajalcev lesenih oken.

Hrastov okenski okvir popolno uokvirja zeleno okolico.

Čeprav sta proizvodnja in vgradnja sodobnih panoramskih zasteklitev kompleksna, pa v M SORI zagotavljajo, da bo stranke njihova ekipa razbremenila stresa, saj bo s strokovnim znanjem in podporo ustrezno svetovala in poskrbela, da pri vgradnji ne bo nepričakovanih težav. “Z M Soro stranka ne dobi samo oken, ampak so okna le del celostnega paketa od zasnove do končne izvedbe,” pravijo v podjetju, ki v novem podkastu Hiša s strokovnjaki s področja zasnove, gradnje in opreme doma celostno gledajo na sodobno arhitekturo ter razrešijo marsikatero vprašanje pri gradnji lastnega doma. Vabljeni k poslušanju!

Več: M SORA

Fotografije: Miran Kambič

Sponzorirana vsebina