Ko sta otroka odrasla v najstnika, se je družina odločila za konkretno posodobitev interierja hiše. Glava družine, Lidija Rutar, je uveljavljena notranja oblikovalka, zato je zase in svojo družino želela ustvarila presežen dom, ki zadovolji vse čute.

Sprva so nekoliko posodobili tloris hiše: spalnici so priključili kopalnico in s tem zagotovili staršema čisto svoj kotiček sprostitve in umika; otroka pa so razveselili z novo kopalnico. V pritličju so zamenjali poziciji dnevne sobe in kuhinje z jedilnico tako, da sta slednji zdaj bolj povezani z atrijem in se kar kopljeta v naravni svetlobi.

Adaptaciji je sledilo plastenje opreme: mehak hrastov parket, ki se kot rdeča nit pelje po vseh prostorih – tudi kopalnicah -, je oblikovalka dopolnila z izbranimi materiali z velikim karakterjem: usnjem, aluminijem, žametom, bogatim oblazinjenjem v različnih barvah, teksturiranimi preprogami, izbranimi svetili in umetniškimi deli. Vsak material ima svojo vlogo, skupaj pa tvorijo ambient, ki je poslastica za vse čute.

Ko tako na aluminijastem pultu pripravljamo kosilo, nam pogled steče skozi panoramsko okno v obilno zazelenjen atrij s pogledom na rečno rastje. Ko v knjižnem kotičku beremo na udobnih naslanjačih oblikovalke Patricie Urquiole, se lahko kontemplativno zazremo v plamene osrednjega kamina. Med večerjo za veliko jedilno mizo nam pozornost pritegne igra senc na stropu, ki jo ustvarjata velika žičnata lestenca znamke Flos. Že ob vhodu v hišo dobimo občutek o bogatosti njene notranje opreme, ko za teksturirano steno, dodatno poudarjeno s svetilom Eclipse slovenskega oblikovalca Tilna Sepiča, odkrijemo v cvetlično tapeto odete dnevne sanitarije.

V nadstropju se nahajajo najstniški sobi s svojo kopalnico ter udobna ensuita za starša. Posebej nas pritegne njuna kopalnica, povezana z garderobo in dalje s spalnico. Da je to resnično prostor ultimativne sprostitve, dokazuje manjša zofa, ki omogoča ležerno sproščanje med večernim ritualom priprave na spanje.

Vsak kos opreme v tej hiši s svojo estetiko presega svojo utilitarnost. Posamezni kosi pa se lahkotno zlijejo v popolno kompozicijo, ki hrani oko, telo in duha.

Interier: Lidija Rutar, Habitare

Fotografije: Miran Kambič