Stanovanje v bloku iz šestdesetih let je kar klicalo po prenovi, ki si je je lastnica, gospa v pokoju, že dolgo želela.

Prostorska zasnova starih stanovanj večinoma ne ustreza več današnjim časom: majhni in temačni prostori ne nudijo dovoljšnjega bivalnega ugodja. Po drugi plati pa ima prav vsako stanovanje skriti potencial, ki ga notranji oblikovalci hitro prepoznajo in z manjšimi adaptacijami tudi obudijo. POKE studio je eno takšnih stanovanj preoblikoval za polno življenje mlade upokojenke.

Ženstvena oaza, POKE studio
V temno spalnico so oblikovalke umestile dnevno sobo. (fotografije stanja pred prenovo in po njej)

Kljub majhnosti stanovanja si je naročnica želela zračne, odprte in elegantne notranje opreme. Oblikovalke so prostor najprej odprle in optično povečale tako, da so del stene, ki je prej ločevala spalni del od hodnika odstranile in vanj vmestile dnevno-bivalni prostor. Podrle so tudi steno med kuhinjo in hodnikom, s čimer so povezale vse bivalne prostore.

Ženstvena oaza, POKE studio
Večina pohištva je bila izdelana po željah naročnice. (fotografije stanja pred prenovo in po njej)

Stanovanje so nato oblikovale po meri stranke in večino večjih pohištvenih kosov zasnovale po njenih specifičnih željah. Odločile so se za sodobne in čiste linije, uporabo naravnih materialov in svetlo barvno paleto, ki je navidzeno povečala prostor, v katerem primanjkuje naravne svetlove. Celoten interier so poudarile z niansami lila barve in z zlatimi odtenki, ki v prostor vnašajo tako eleganco kot meščanski pridih.

Stanovanje so nato še dodatno opremile z umetninami, kot so slike, kipi in vaze, ki jih je gospa zbirala dolga leta. Številni predmeti so skrbno razstavljeni v vitrinah in na odprtih policah, kjer pripovedujejo zgodbe iz potovanj in obujajo dragocene spomine iz preteklosti.

Oblikovalke še zaključijo: “Starejša stanovanja imajo svoj skriti čar in ko dopustimo, da nas nekdo strokovno vodi skozi celoten proces in se prepustimo domišljiji, lahko ustvarimo prečudovit dom. Stranka je bila zelo zadovoljna s končnim rezultatom in uživa dneve v svojem prenovljenem stanovanju, kar je seveda za nas kot oblikovalce največja nagrada.”

Interier: POKE studio

Fotografije: POKE studio