Za bralko, ki si je zaželela spremembe v svoji dnevni sobi, smo pripravili tri različice opreme, s katero bi lahko primerno dopolnila že tako izbran interier.

Bralka iz Ptuja me je pred kratkim kontaktirala s sledečim sporočilom: “Rada gledam oddajo TV Ambienti, ker se mi zdi, da je tudi v meni nekaj arhitekta. Pa kar naprej bi nekaj spreminjala. Tako v hiši, kot zunaj na vrtu. Zdaj se začnejo mrzli dnevi in mi že pada oko na dnevno sobo. Pred dvema letoma smo jo obnovili, pa je sedežna na sediščih že popokala – zato so koce. Zdaj pa bi mogli kupiti novo. Zanima me, kakšno bi vi predlagali, pa mogoče še kakšen manjši detajl. Res se zelo veselim vašega odgovora!”

Fotografije trenutnega stanja

V izbranem interierju izstopajo prostostoječi kamin ter dve stenski oblogi – ena za kaminom in druga za televizijo. Zanimivi so tudi trije tabureji s steklenimi mizicami in lesena skrinja v istih proporcih – te smo se odločili obdržati. Iz dnevne sobe se ponuja čudovit razgled na urejeno okolico. Po kratki izmenjavi mnenj sva se odločili, da bi veliko sedežno garnituro zamenjli z manjšo sofo in nekaj naslonjači v bolj razgibani kompoziciji.

Kot izhodišče za določitev sloga vzamemo obstoječe elemente dnevne sobe: obe stenski oblogi, televizijski se, kamin, okno s čudovitim pogledom na vrt in parket.

V rešitvi predlagam tri različne sloge nove opreme, ki se razlikujejo po opremi in dodatkih – seveda je končna rešitev lahko kompromis med vsemi tremi.

Klasična postavitev s trajno vrednostjo

Ker je obstoječe pohištvo izdelano tako iz surovih materialov (kovina, les) kot elegantnejših, obdelanih materialov (zavese, tabureji, obloga za televizijo), sprva predlagam kavč, ki bo združeval obe lastnosti: velika usnjena zofa v naravni barvi bo lepo povezala obstoječo barvno paleto. Kavč dopolnimo z dvema klasičnima naslanjačema v bež tekstilu ter veliko svetlo preprogo. Kot piko na i izberemo temne zavese in prostostoječo luč v industrijskem slogu.

Ta varianta je klasična v svojih materialih in simetrični postavitvi, hkrati pa je z rahlim industrijskim pridihom še kako trendi. Kljub strožjemu izgledu bo zaradi brezčasnega dizajna in trpežnih materialov služila dolga leta.

Barvita romantika

Pogled skozi okno na dobro negovan vrt je naravnost čudovit, zato predlagam, da se ga popolnoma odstre. Tako postane zunanje zelenje osnovna dekoracija prostora. Razgled dopolnimo z romantično sofo v kremnih barvah, turkiznim počivalnikom in barvito preprogo, ki zaokroži barvno kompozicijo.

Ta sofisticirana in hkrati igiva postavitev s svojimi barvami in mehkimi oblikami poživi celoten prostor.

Zmagovalna rešitev: skandinavski slog

V tem trenutku med slogi gotovo kraljuje skandinavski slog s toplimi materiali in nevtralno barvno paleto, kjer sta na prvem mestu udobje in preprost dizajn. Udoben kavč dopolnimo s še udobnejšim naslanjačem, podložimo s tkano volneno preprogo in opremimo z visečimi svetili in lončnicami. Okna zasenčimo s prosojnimi panelnimi zavesami.

Pohištvo v nevtralni paleti odlično dopolni obstoječi slog in ustvari toplo vzdušje. Postavitev je možno dopolnjevati in sezonsko spreminjati z raznobarvnimi dodatki za dom po lastnem okusu. 

Bralki se je najbolj dopadla zadnja, skandinavska rešitev, sama pa bi se odločila za romantično šik klop-zofo, v katero sem se naravnost zaljubila. Pa vi?

Vprašanja bralcev sprejemamo na alja.kosir@tvambienti.si.