Uspešna ilustratorka Katja Klepec Štalec, ki jo poznamo tudi kot kreatorko oblačil MOJA MOJA, je skupaj s partnerjem Boštjanom Šnuderlom v koseških blokih prenovila stanovanje. Posebno izvirna sta bila pri prenovi kopalnice, tako glede idej kot uporabe novih materialov.

Katja svojo ustvarjalnost in domišljijo najraje izraža z risanjem, nato pa ilustracije prenaša na oblačila in na izdelke, ki so okoli nje. Tako se je na seznamu, da ga bo uredila po svoje, znašlo tudi stanovanje. Ko vstopimo vanj, se nam zdi, kot da bi prišli v pravljico o Alici v čudežni deželi, še najbolj zanimivo pa je videti kopalnico, kjer sta si lastnika med prenovo dala duška.

Toaletni prostori s piko čarovnije

»Kopalnica je kombinacija čistih linij Santorinija in čudovitih betonskih kopalnic iz Azije, ki imajo odprte strehe in potem džungla leze notri. Zraven pa še pikica čarovnije, tako da naredi zadevo majčkeno bolj posebno,« opisuje Katja, Boštjan, ki je bil glavni izvajalec del, pa našteje, da je bila prenova temeljita, odstraniti je bilo treba stare ploščice, tlake, vodovod, odtoke in nato vse narediti na novo, vključno z elektriko.

Kopalnica je posebna tudi zato, ker v njej ni nobene ploščice, pač pa je padla odločitev, da uporabita dekorativni vodotesni sitem HYDROSOL Decor za zaščito mokrih in vlažnih površin, ki odlično nadomešča keramiko. Sistem je več kot samo zaključni premaz, saj ga sestavljata tudi hidroizolacija s tesnilnimi trakovi in še vmesna faza, ki je različna za talne in stenske površine ter ki omogoča bodisi izdelavo gladke površine ali dekorativnih elementov.

Ker ni fug, je čiščenje enostavno

Ena največjih prednosti sistema HYDROSOL Decor je enostavno čiščenje. Ker se ga polaga brezšivno, ni fug, zato ga je enostavno očistiti s klasičnimi čistili. Druga prednost pa je možnost nanosa na različne podlage.

“Glede podlage dejansko ni omejitev. Tako v klasičnih sistemih s klasičnimi ometi, estrihi kot v montažnih objektih z gips kartonskimi ploščami ali OSB ploščami, je ta izdelek odličen,” poudarja Nejc Potočnik, produktni vodja iz JUB-a, kjer so sistem razvili in dodaja, da so vse komponente tudi zelo elastične, kar je izrednega pomena, da kasneje ne pride do lasastih razpok.

Cenovno je sistem HYDROSOL Decor povsem primerljiv s keramičnimi oblogami. Cena znaša okoli 50 evrov na kvadratni meter.

Sistem HYDROSOL Decor se lahko nanaša tudi na že obstoječo keramično oblogo, pri čemer je treba paziti, da je dovolj trdna in ne odpada. »Imamo poseben premaz, ki se nanaša na nevpojne in gladke površine, potem pa samo preplastimo. In brez težav z dvema milimetroma ali tremi dobimo popolnoma novo kopalnico. Ne rabimo nobenega razbijanja, časovno zelo hitro lahko to izvedemo,« pravi strokovnjak in svetuje, da se je za izvedbo najbolje obrniti na izobražene certificirane izvajalce, ki jih najdete v bazi na njihovi spletni strani.

Ustvarjalnost v detajlih

Če se iz inovativne grško-balijske kopalnice premaknemo še v druge prostore doma, opazimo, da so sledi Katjine ustvarjalnosti vidne povsod, zlasti pa v številnih drobnih detajlih. Moteče internetne žice je skrila v čarobno drevo, domofon je dobil okvir z rožami, kuhalnice so postale držala kuhinjskih omaric. Posebno mesto pa ima tudi bajeslovni, mitološki samorog na steni.

»Samorog prinaša srečo. Hkrati je tudi čarobno bitje in če hočeš v svoje življenje vnesti malo čarovnije, si jo moraš včasih narediti sam,« meni Katja, ki ji je pravljični stil izredno ljub, kot ima rada tudi to, da se dom okoli nje nenehno po malem preoblikuje in spreminja.

V ta pravljični slog brez težav umestimo še nagnjeno poličko oziroma omarico na hodniku, po svoje je izrezljala tudi kopalniški in straniščni pult, celo lončki za rože niso tisto, kar bi pričakovali, ampak so denimo v enem od njih shranjene vatirane paličice.

»Imam svoj okus in se mi zdi, da je treba vsako stvar še majčkeno dodelati, da je bolj po moje. Da dam ven iz sebe to, kar mi dogaja v glavi. Da ni čisto enostavno,« zaključuje simpatična oblikovalka.