V Dravljah je uigrani arhitekturni duet Peppermilk, ki ga predstavljata Jure Senjak in Borjan Bojičić, poskrbel za dinamično in elegantno opremo meščanskega stanovanja. Ta je dober primer tega, da je mogoče z veliko domiselnosti in iznajdljivosti pričarati prenovo z dokaj sprejemljivo ceno.

V pritličju stare meščanske hiše v Dravljah se nahaja stanovanje, ki je potrebovalo nekaj lepotnih popravkov, da danes zasije s svojo eleganco in sofisticiranostjo. Stanovanje meri nekaj manj kot 50 m2, visoki stropi pa predstavljajo velik potencial pri izrabi prostora. To so pri načrtovanju upoštevali tudi v studiu Peppermilk, ki mu je novi lastnik stanovanja zaupal nalogo zapeljive prenove. Pred njim je v stanovanju bivala nekdanja lastnica, sam pa je želel predvsem bolj moško in uporabno bivalno okolje.

Garderoba, soba za goste in pisarna v enem

»Stanovanje sestavljajo dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, majhna kopalnica ter dve sobi. V eno smo umestili spalni prostor, drugo, ki meri pičlih 8m2, pa namenili trem različnim funkcijam. Mogoče jo je uporabljati kot pisarno ali kot sobo za goste, v prostoru pa je tudi velika garderobna omara za shranjevanje. Obstoječa kovinska konstrukcija in visoki stropi so nam omogočili, da smo okrog oblikovali tro-funkcijski prostor,« pojasnjuje Jure in dodaja, da je prav majhna sobica pri prenovi predstavljala največji izziv.

V stanovanju ni bilo primernega mesta za umestitev garderobne omare, zato se je kot priložnost ponudila soba za goste. Ta je tako dobila dodatno funkcijo, poleg občasnega spalnega prostora, tudi shranjevalno. Umestitev omare je predstavljala dodaten izziv, saj so se v steni pojavile številne niše, z omarno fronto pa so ustvarili ravnino, medtem ko je na nekaterih mestih omara globlja, drugje plitvejša. Posteljo so namestili na kovinsko konstrukcijo, do nje pa vodi lestev, ki zasede le malo prostora. Pod strop postelje je načrtovana še umestitev ogledal, ki bodo prostor optično povečala.

Z rušitvijo sten so odprli prostore

Posebnost dnevnega prostora je kuhinjski pult, ki prostor obenem razmeji, a tudi poveže. Kuhinjski pult se namreč podaljšuje v dvignjeno jedilno mizo, barske stole pa je mogoče enostavno pospraviti pod pult, s čimer pridobimo veliko kuhalno površino. Kar je bila tudi želja lastnika.

Kuhinja je kombinacija kamnito sive mat in barve kašmirja v visokem sijaju. Izdelana je po meri in omogoča veliko kotičkov za shranjevanje, pult v barvi naravnega sivega marmorja odlikuje imitacija kamna ter nekaj odlagalnih površin, ki pri majhni kvadraturi pridejo še kako prav.

Stanovanje je bilo v prvotnem stanju razdeljeno na kopico manjših prostorov, kar so s prenovo skušali odpraviti. Steno, ki je poprej stala med kuhinjo in hodnikom so porušili, kar je prostor odprlo. Z mavčnimi ploščami so strop spustili in skrili napeljave, dotrajan parket je zamenjal nov, hrastov vinil. Lastnikovo željo po oblikovanju moškega stanovanja, ki bi temeljilo na sivini in lesu ter kamenju, so omehčali z nekaterimi barvnimi odtenki. V spalnici je tako mogoče občudovati zlatorumeno steno, ki se lepo dopolnjuje z modro zakonsko posteljo.

Umetniško delo narejeno po meri prostora

V dnevnem prostoru so prisotni odtenki zelene, od pomladne pistacije do globoke zelene, črno pa so izbrali za barvo bele tehnike in armatur. Sedežna garnitura je v odtenku peščeno sive, ki jo omehčajo okrasne blazine v zlato-rumeni barvi. Te so usklajene s slikarskim delom, ki je bilo izdelano prav posebej za naročnika, pod umetnino pa se podpisuje studio Peppermilk.

»Omenimo tudi steno ob televizorju, ki se razprostira čez celotno površino vrat, ki vodijo v spalne prostore; tukaj gre za mešanje treh odtenkov tople sive barve, ki ustvarja videz kamnine, prevlečena je z bisernim premazom za dodatno globino in očarljiv odsev televizorja z ambilight tehnologijo,« zaključujejo oblikovalci.

Nekonvencionalni dodatki v spalnici

»Rumenkasta barva v spalnici je izbrana z namenom, da te ob jutrih, ko se vanjo upre sonce, prebudi in poživi. Ob posteljo smo postavili nekonvencionalne dodatke, recimo lučke z motivom opic v zlati barvi, ki se lepo povežejo z barvno zasnovo stanovanja,« pojasnjuje Jure in dodaja, da so moško zasnovo stanovanja, omehčali tudi z rastlinjem. Naročnik je namreč velik ljubitelj zelenja, ki so ga z nekaj spretnosti prenesli v številne kotičke stanovanja. Ker je le to svetlo, omogoča dobro bivalno okolje rastlinam.

Korenito prenovo je doživela tudi kopalnica, kjer so zamenjali keramiko in celotno opremo ter jo kljub majhnosti kar se da najbolj izkoristili. Vanjo so umestili kubuse različnih materialnosti in velikosti, s katerimi so skrili različne instalacije, bojler, tudi pralni stroj. Zanimiv je tudi izbor barv v kopalniškem prostoru. Ploščice so v barvi rečnega terazza, umivalnik v odtenku globoko zelene, omarici pa v tonih luženega hrasta in kamnito sive.

Gradbena dela predstavljajo tretjino izdatkov

Kot pojasnjujejo studiu Peppermilk realno prenovo 48m2 velikega stanovanja ocenjujejo med 35 in 40 tisoč evri. Gradbena dela so predstavljala slabo tretjino tega, notranja oprema približno polovico. Stanovanje v Dravljah je tako dober dokaz, da za okusno prenovo domovanja potrebujete nekaj kreativnosti in dobro oblikovalsko podporo.

Arhitektura: Peppermilk