V londonskem predmestju Surbiton je arhitekturni studio Surman Weston načrtoval dvonadstropno samostojno hišo. Investitor je želel sodoben dom z dvema spalnicama v industrijskem slogu, nikakor pa ne minimalistične moderne kocke. Objekt mu je uspel tako dobro, da je bil preteklo leto nagrajen z RIBA London Award 2022 in RIBA National Award 2022.

Hiša obsega 264 m2 bivalne površine ter uspešno združuje vernakularni tudorski in industrijski slog v edinstven hibrid. S svojo tradicionalno obliko črke A in belo zunanjo podobo se približa drugim predmestnim vilam v okolici, vendar se z nenavadnim izborom jeklenega okvirja od njih tudi oddalji.

Ko stopimo skozi vhodna vrata, se znajdemo v trojni veži, ki deluje kot notranje dvorišče, namerno obdano s surovimi materiali. Pri prehodu s hodnika v dnevno sobo začutimo dramatično spremembo v kakovosti prostora, višina stopa se namreč poveča, panoramska zadnja okna pa zagotavljajo nemoten pogled na vrt.

Če sta spodaj poleg dnevnega prostora še kuhinja in jedilnica, je zgornje nadstropje namenjeno spalnicam in kopalnici. Tu je višina stopa kar 5 metrov, naravna svetloba pa v ambient vdira prek strehe in strešnega okna ter ustvarja meditativen, miren ambient.   

Glavna spalnica se odpira na pokrit južni balkon, ki omogoča uživanje v muhastem britanskem vremenu, medtem ko prozorna zasteklitev na tleh in vzorec opeke v zatrepu zagotavljata bolj filigransko in vizualno prepustno razmerje med notranjostjo in zunanjostjo. To je sodnike združenja RIBA, ki so podeljevali arhitekturne nagrade, še posebej navdušilo, pa tudi dejstvo, da je bil prefinjen družinski objekt zgrajen s precej skromnim proračunom.

Arhitektura: Surman Weston

Fotografije: Johan Dehlin, RIBA