Smo na višku vročinskega vala in hlajenje stanovanja brez uporabe klimatskih naprav zahteva veliko iznajdljivosti in discipline. Delimo nekaj preizkušenih metod.

Poleg nočnega zračenja in uporabe ventilatorjev obstaja še kup oblikovalskih in arhitekturnih rešitev, ki vam bodo pomagale preživeti najhujšo poletno vročino. 

Bodite v senci
Enostavna hiša, Scapelab: primerno zunanje senčenje zmanjša potrebo po umetnem hlajenju hiše

Seveda je pri ohlajanju najpomembnejše prav to, da vročine – neposrednih sončnih žarkov – že v izhodišču ne spustimo v objekt. To lahko storimo že s samo arhitekturo: z uporabo previsov, nadstreškov, dovolj dolgih strešnih napuščev in pravilne orientacije prostorov. Veliko vlogo igra tudi toplotna prehodnost vaših oken: morda je ravno letos primeren trenutek za premislek o menjavi starih oken s tro- ali štirislojno zastekljenimi.

Če pa arhitektura sama po sebi ne omogoča dovoljšnjega senčenja, je potrebno le-to zagotoviti z zunanje strani. Najučinkovitejše senčilo so drevesa, saj onemogočajo prehod sončnih žarkov v prostor, ustvarijo pa tudi ‘dimnik efekt’ – ob njih se vroč zrak dviga in tla se ohlajajo.

Poleg dreves lahko računamo tudi na zunanja senčila – pa naj bodo ta v obliki lesenih panelov, kompaktnega ovoja iz lesenih lamel (kot v projektu Enostavna hiša biroja Scapelab, na fotografiji zgoraj), žaluzij, rolet in podobno. Senčila v setlih odtenkih pripomorejo k učinkovitosti.

Ustvarite si zeleno oazo
Rajski vrt v Portorožu: čudovito urejena okolica vas bo vabila k preživljanju časa zunaj

Če je le mogoče, si ustvarite majhno zeleno oazo v senci hiše ali na balkonu. Opremite jo s senčnico, zelenjem, visečo mrežo in ležalniki. Za hladnejši občutek tla tlakujte s kamnom ali keramiko. Proti njej na stežaj odprite svoja okna in vrata, ter pustite hladu z vrta, da vstopi v objekt.

Hišni tekstil izrabite sebi v prid
Prenova stanovanja, biro Celovito: poleti naj v interierju prevladujejo svetle barve

Tudi barva hišnega tekstila pripomore k preprečevanju segrevanja notranjosti: če je le mogoče, posezite po belih prevlekah za sedežne garniture, svetlih preprogah in posteljnini iz naravnih materialov. Odstranite preproge in odvrzite copate.

Stair Egipčani naj bi se hladili tako, da so rjuhe pred spanjem namočili v vodo, jih dodobra oželi in se z njimi pokrili – ko je voda izparevala, se je telo hladilo. Alternativno lahko rjuhe ohladite v hladilniku ali pa v vodo namočite zavese in pustite, da se čez dan sušijo na oknu. Vlaga v zraku bo nekoliko zmanjšala občutek vročine.

Uporabite prednosti vaše arhitekture
Hiša SCH, Arhimetrics: podnevi zasenčena terasa se ponoči popolnoma odpre in v hišo spusti večerno sapico

Ponoči odprite okna in jih podnevi zaprite – tako boste v stanovanje ujeli nekaj nočnega hladu. Če imate ventilator, ga namestite tako, da svež zrak od zunaj piha noter, saj boste s tem zagotovili kar največ izmenjav zraka na noč in s tem dodobra ohladili konstrukcijo.

Če živite v hiši, odprite okna pod streho in pustite zraku iz pritličja, da se nemoteno dviga in uhaja iz hiše.

Zidane hiše praviloma bolje akumulirajo toploto (ali hlad), zato jih ponoči dobro prezračite, medtem ko montažne te sposobnosti nimajo, so pa učinkovite pri zadrževanju vročine na zunanji strani hiše. V tem primeru nočno zračenje ne primore toliko, zato naj bodo okna več časa zaprta.

Veliko starejših hiš in stanovanj ima vgrajene stropne ventilatorje, ki imajo dve nastavitvi – zimsko in poletno. Preverite, če je vaš ventilator pravilno nastavljen.

Ohladite se!
Steklarna Rogaška: kolekcija kristalnih kozarcev

Privoščite si hladen tuš ali mrzel napitek ter – uživajte v poletju!