Enostavna hiša za pametno bivanje

Racionalnost je bila bistvena pri zasnovi enostavne dvokapne hiše v Kropi na Gorenjskem. Hiša, ki je bila s pomočjo montažnih lesenih okvirjev postavljena v nekaj dneh, je načrtovana tako, da so njeni stroški vzdrževanja in obratovanja kar se da majhni, da je njen tloris popolnoma urejen in da se hiša čudovito usidra v svojo okolico.

0

Enodružinska hiša povzema arhetipsko formo starejših kmetij v bližini. Ta preprost, abstrahiran volumen z dvokapno streho je nato obdan s fasado iz sodobnih materialov: na obeh čelnih fasadah in v pritličju v navidezno neprekinjen ovoj iz lesenih letvic, drugod pa v pocinkano pločevino. Na fasadi je s tem ustvarjena igra vodoravnih in horizontalnih linij – čista, anonimna in zakrita. Iz tega neprodušnega ovoja izstopijo le živo rdeča vhodna vrata, ki nas povabijo v interier.

Lesene letvice, ki prekrivajo obe terasi in balkon, pa se seveda lahko tudi na široko odprejo in v hišo spustijo obiskovalce,  veter in sonce. Lastnik pove: »V hladnih dneh uporabljamo južno teraso. Poleti se pred soncem skrijemo v senco severne. Večinoma imamo vse odprto in komuniciramo kar vzdolž hiše. Včasih pa – če si zaželimo zasebnosti in sprostitve – se preprosto ovijemo v svoj kokon.«

Tloris je prav tako zasnovan povsem racionalno: brez odvečnih hodnikov in z uporabniku prijazno razporeditvijo.

Hiša je tudi sorazmerno nizkotehnološka: razen centralne kurjave in solarnih panelov na strehi funkcionira brez aktivnega prezračevalnega sistema (z velikimi odprtinami na obeh čelnih fasadah je omogočena dobra naravna ventilacija vzdolž hiše) oziroma hladilne naprave; ovoj stavbe namreč zagotavlja odlično zunanje senčenje v poletni pripeki.

Preprosto, a premišljeno hišo je velikokrat težje zasnovati kot takšno brez kakršnihkoli omejitev. V svoji preprosti kompleksnosti hiša v Kropi deluje kot pradavni arhetip, ki z racionalno zasnovo predstavlja popolno izhodišče za dinamično družinsko življenje.

Arhitektura: Scapelab (Marko Studen, Miha Dobrin, Katarina Hostar, Jernej Šipoš)

Fotografije: Bor Dobrin

Prejšnji članekKako z majhnim vložkom nadgraditi najemniško stanovanje
Naslednji članekRazkošno stanovanje s strešno teraso nad staro Ljubljano
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: