Racionalnost je bila bistvena pri zasnovi enostavne dvokapne hiše v Kropi na Gorenjskem. Hiša, ki je bila s pomočjo montažnih lesenih okvirjev postavljena v nekaj dneh, je načrtovana tako, da so njeni stroški vzdrževanja in obratovanja kar se da majhni, da je njen tloris popolnoma urejen in da se hiša čudovito usidra v svojo okolico.

Enodružinska hiša povzema arhetipsko formo starejših kmetij v bližini. Ta preprost, abstrahiran volumen z dvokapno streho je nato obdan s fasado iz sodobnih materialov: na obeh čelnih fasadah in v pritličju v navidezno neprekinjen ovoj iz lesenih letvic, drugod pa v pocinkano pločevino. Na fasadi je s tem ustvarjena igra vodoravnih in horizontalnih linij – čista, anonimna in zakrita. Iz tega neprodušnega ovoja izstopijo le živo rdeča vhodna vrata, ki nas povabijo v interier.

Lesene letvice, ki prekrivajo obe terasi in balkon, pa se seveda lahko tudi na široko odprejo in v hišo spustijo obiskovalce,  veter in sonce. Lastnik pove: »V hladnih dneh uporabljamo južno teraso. Poleti se pred soncem skrijemo v senco severne. Večinoma imamo vse odprto in komuniciramo kar vzdolž hiše. Včasih pa – če si zaželimo zasebnosti in sprostitve – se preprosto ovijemo v svoj kokon.«

Tloris je prav tako zasnovan povsem racionalno: brez odvečnih hodnikov in z uporabniku prijazno razporeditvijo.

Hiša je tudi sorazmerno nizkotehnološka: razen centralne kurjave in solarnih panelov na strehi funkcionira brez aktivnega prezračevalnega sistema (z velikimi odprtinami na obeh čelnih fasadah je omogočena dobra naravna ventilacija vzdolž hiše) oziroma hladilne naprave; ovoj stavbe namreč zagotavlja odlično zunanje senčenje v poletni pripeki.

Preprosto, a premišljeno hišo je velikokrat težje zasnovati kot takšno brez kakršnihkoli omejitev. V svoji preprosti kompleksnosti hiša v Kropi deluje kot pradavni arhetip, ki z racionalno zasnovo predstavlja popolno izhodišče za dinamično družinsko življenje.

Arhitektura: Scapelab (Marko Studen, Miha Dobrin, Katarina Hostar, Jernej Šipoš)

Fotografije: Bor Dobrin