Temna lesena lepotica s svetlo sredico

Morda največji izziv arhitektom predstavlja prav oblikovanje lastnih domovanj in počitniških objektov. Zahteva namreč, da fantastične ideje oklestijo in temeljito premislijo ter se povprašajo o svojih potrebah. Izčiščena in domiselno urejena pa je tudi simpatična počitniška hišica, skrita v objemu skandinavske neokrnjene narave.

0

V srcu nepredvidljive švedske pokrajine, v objemu smrekovega gozda, je svoje mesto dobila v les odeta počitniška hišica. Sodobno zasnovan objekt se nahaja v stockholmskem arhipelagu, na otoku Timraro, po katerem je dobil tudi ime – Timraron 1118. Je delo švedskih arhitektov NUDE Studia, ki so se lotili oblikovanja lastnega počitniškega pribežališča. Navdih za njeno zasnovo so arhitekti poiskali v naravnih zatočiščih, z velikimi zastekljenimi površinami, ki se spogledujejo z morsko obalo, pa so zabrisali meje med zunanjostjo in interjerjem. Poseben izziv je predstavljala tudi umeščenost na strm teren, zaradi česar so arhitekti objekt ustvarili ločeno od terena in ga podprli z lesenimi podpornimi stebri. Prav zaradi njihove lahkotnosti in neopaznosti se zdi, da hišica lebdi nad površjem.

Objekt se v vseh pogledih prilagaja okoliški naravi

Počitniška hišica se povsem zlije z okoliško naravo, velike zasluge za to pa gre pripisati tudi izbiri materialov na fasadi. Temeljno vlogo pri oblikovanju objekta je igral les, ki je viden tako v eksterierju kot interjerju. Velika panoramska okna, umeščena na obe poudarjeni strani stavbe, nudijo razglede na morje spredaj in smrekov gozd zadaj. S tem so arhitekti povabili gozd tudi v notranjost, okna pa so prevzela vlogo okvirjev, ki uokvirjajo lepote okoliške narave. Objekt se v vseh pogledih prilagaja okoliški naravi in vanjo izrazito ne posega. Enokapna streha ustvarja zanimive volumne v notranjosti obenem, pa omogoča oblikovanje etaže na zadnji strani objekta, kjer so umeščeni spalni prostori.

Skandinavska filozofija dobrega življenja

Hišica se razteza na 90 m2, vanjo pa vstopimo skozi hodnik, ob katerem sta nanizani spalnici in prostorna kopalnica. Slednja je zasnovana v temnejših odtenkih, s čimer so arhitekti želeli pričarati vtis jame, in nudi prekrasne poglede na gozd. Prva spalnica z zakonsko posteljo je orientirana proti smrekovemu gozdu, druga proti morski obali. Na desni strani se odpre bivalni del s kaminom, prostorna kuhinja, dnevni prostor in jedilnica. Če v zunanji podobi objekta prevladujejo temnejši toni, je interjer v popolnem nasprotju. Arhitekti so vanj umestili skrbno izbrano skandinavsko pohištvo v svetlih odtenkih. Številni udobni kotički, namenjeni sproščanju in branju, utelešajo skandinavsko filozofijo dobrega življenja – hygge. Ni kaj, v tako premišljeno zasnovani hišici, sredi čarobne narave, se človek lahko resnično sprosti in spočije.

Fotografije: Anders Ingvartsen

Prejšnji članek5 razlogov, zakaj se odločiti za masivno leseno pohištvo
Naslednji članekSrednjeveška rezidenca v slovenski Benečiji
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje