Mačke so rojene plezalke z veliko potrebo pa brušenju krempljev, kar pa v naših domovih ne morejo vedno zadovoljiti. Pomagamo jim lahko s posebej prilagojenimi mačjimi drevesi, ki imajo tudi praskale površine. Vendar kakšno drevo kupiti, da bo mačka z njim kar najbolj zadovoljna? Zbrali smo nekaj nasvetov.

Vsak dom, v katerem živi tudi mačka, bi moral imeti mačje drevo. Mačke so resda lahko samo notranje živali, vendar vseeno potrebujejo določeno mero gibanja in stimulacije, kot vsak drug hišni ljubljenček. Če torej hišnega mačjega prijatelja ne peljemo na vsakodnevni sprehod, mu z drevesom lahko zagotovimo vsaj nekaj potrebne telovadbe.

Mačje drevo je dobrodošlo tudi v domovih, kjer štirinožni kosmatinci praskajo in uničujejo pohištvo, saj na mačjem drevesu lahko to počnejo brez škode, prav tako se lahko umaknejo na višino in poiščejo svoj mir, kadar v istem gospodinjstvu živi še druga žival, denimo pes.

Lastnosti

Mačje drevo naj ima več nivojev, na katere lahko mačke plezajo in iz njih skačejo, veliko praskalnih površin in še kakšno dodano igračo. Pred nakupom pomislimo na naslednje:

  • Višina: mačke rade opazujejo okolico z višine, zato je smiselno kupiti kar najvišje možno drevo.
  • Nivoji: posamezna nadstropja naj bodo dovolj močna in stabilna, da bodo z lahkoto zdržala težo našega ljubljenčka.
  • Igrače: če bo na mačje drevo pripeta še kakšna žogica ali igralna miška na vrvici, bo mačka še posebej zadovoljna.
  • Materiali: izberimo drevo iz trpežnih materialov. Sisal je odličen za praskanje, vezan les pa dovolj trpežen in stabilen.
  • Cena: Razmislimo tudi o tem, koliko smo pripravljeni odšteti za mačje drevo. Cene se vrtijo od 20 do 300 evrov ali več. Velikosti in oblik pa je na voljo toliko, da bomo brez težav našli drevo, ki bo ustrezalo našim potrebam.

Fotografije: Pinterest