Ogledalo je eden tistih elementov prostora, ki združuje tako dekor kot tudi funkcionalnost. Prav zato že stoletja velja za priljubljen del interierja, saj prostor navidezno tudi poveča, obenem pa skrije nezaželene predele in po nekaterih prepričanjih poveča pretok energije. Tradicionalna filozofija feng šui jih označuje kar za zdravilce, medtem ko dizajnerji pravijo, da v prostor vnašajo svetlobo in dobrodošlo eleganco.

Vendar pa izbira in umeščanje ogledala v prostor ni vedno lahka naloga. Zahteva namreč mero premišljenosti, zato je pametno, še preden poprimete za kladivo in žebelj, prebrati nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav.

Nekatera ogledala enostavno niso narejena za obešanje, saj naredijo najboljši vtis tako, da jih naslonimo na steno. Običajno vas na to opozorijo že proizvajalci, ki v primeru obešanja in posledičnih poškodb ne želijo odgovarjati. Razbito ogledalo po prepričanju številnih starodavnih mislecev prinaša nesrečo, če torej izberete takšnega, ki ga je potrebno obesiti na zid, poskrbite za primerne žeblje in varnost. Ne varčujte z žeblji, ogledalo dobro fiksirajte na steno.

Tudi vsako mesto v stanovanju, ni primerno za obešanje ogledala. Če nameravate z njim obogatiti steno v dnevni sobi razmislite o tem, da ga obesite nasproti okna, ki lovi popoldansko svetlobo. V spalnici se osredotočite na okna, skozi katera v prostor prihaja jutranja svetloba, ogledalo obesite na nasprotno steno. Eden izmed prostorov, kjer so ogledala najbolj zaželena je prav jedilnica, saj lahko dramatične stvaritve resnično pridejo do izraza, prav tako pa tudi zanimivi lestenci. Bodite le pozorni, da vir svetlobe ni preveč močen, saj lahko odsev ogledala oslepi vse v prostoru. Najbolj prav vam bo ogledalo prišlo na hodniku ali v predprostoru, saj boste lahko preverili svoj videz preden zapustite stanovanje. Ker so predprostori pogosto majhni, jih lahko prav s pomočjo ogledala optično povečate in osvetlite.

Vir: laskasas.com

Če se odločite za namestitev ogledala v predprostoru, ga postavite naravnost nad stensko mizico, saj s tem ustvarite občutek dobrodošlice in topline. V kopalnici ogledala pogosto obešamo tik nad umivalnik, saj je prav ta različica daleč najbolj priročna. Vse bolj priljubljeni pa so tudi manjši zamiki, sploh če gre za okroglo ogledalo.

Trije nasveti za piko na i

  1. Ogledalo naj se sklada s celotno podobo prostora. Če prisegate na moderen dizajn, izberite ogledalo s kovinskim okvirjem ali brez. Rustikalen stil bo odprtih rok pozdravil razkošno ogledalo z zlatim ali lesenim okvirjem.
  2. Za večji učinek na steno obesite skupino ogledal, pri tem upoštevajte razmerja, kompozicijo in pravila, ki veljajo pri obešanju slik.
  3. Visok strop je kot nalašč za vertikalna ogledala, medtem ko so prostori z daljšimi stenskimi stranicami primerni za postavitev horizontalnih.

Foto: Pinterest