Brezčasna domačnost: interier hiše TJ

Kakšna je tipična slovenska hiša? To je dvokapnica z vrtom, ki se za svoj prostor bori z napuščem sosednje hiše, opremljena z obilico lesa, njene stene pa odete v večno belino. To je hiša, v kateri sočasno ali zaporedoma živijo različne generacije, ki je večkrat prilagojena, a hkrati vedno ohrani vsem znane, zgoraj naštete elemente. Takšna je - brezčasna in domačna.

0

Ustvariti tak dom, brezčasen in domač, je bila velika želja mlade družine, ki se je selila v novo hišo. Hiša je bila že postavljena, ko sta k projektu notranje opreme pristopila arhitekta biroja od-do arhitektura. Matic Škarabot in Aleš Žmavc sta tipično slovensko opremo vzela za izhodišče in jo izčistila do njene skrajne mere – do tistih nekaj ključnih motivov, materialov in občutij domačnosti, ki sta jih nato na novo osmislila v funkcionalni in elegantni notranji opremi.

Kakopač prevladujeta les in belina; arhitekta pa sta kot rdečo nit prostora izbrala tudi posamezne poudarke v črni barvi. Vse tri se najelegantneje združijo v kuhinji, kjer so lesene kuhinjske omarice uokvirjene v črne poteze, snežna belina marmorne obloge pa kuhinjo barvno in kompozicijsko uravnoteži.

Stopnišče, ki razmejuje vhodni del od bivalnega, poseže v dnevni prostor. Ta poteza je spretno izkoriščena – z vgradnimi omarami, kaminom in prehodom v kabinet -, s čimer stopnišče postane večnamenski, pravzaprav ključni element v prostoru. Namesto ograje se pojavijo kar lesene letvice, ki atraktivno poudarijo dinamično strukturo vzpona v nadstropje. Enak element lesenih letvic se ponovi še ob sicer minimalistično oblikovani TV omarici ter za posteljnim vzglavjem v spalnici.

V nadstropju najdemo tri spalnice in dve kopalnici. Slednji sta pravi vizualni poslastici: prva v marmorno-črni kombinaciji; druga v leseno-beli. Dodamo še minimalno kopalniško opremo, podometne armature in brezčasno oblikovano sanitarno keramiko in dobimo – pravo asketsko razkošje.

Tako je nastala hiša, ki v svoji pozornosti detajlom, materialom in kompoziciji ubeži stereotipu slovenske hiše, in celo uspe pojem domačnosti na novo definirati. Ne le v estetskem, pač pa tudi v uporabnem smislu: jasna in izčiščena notranja oprema bo namreč močno izhodišče za neizbežne prilagoditve in udomačitve, zapisane v DNK vsake slovenske hiše.

Interier: od-do arhitektura

Fotografije: Matic Škarabot

Prejšnji članekCelovito prenovljena kranjska gimnazija sije v novi luči
Naslednji članekNaj bo parket, tekstil ali vinil? Pravilna izbira talnih oblog v štirih korakih
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje