Francozi so sinonim za stil. Naj bo pri oblačenju ali interierjih. Ena od njihovih skrivnosti opremljanja doma je zagotovo kanček nonšalance in samozavest, predvsem pa se ne bojijo napak. Nimajo predsodkov, saj znajo v enem prostoru uporabiti karkoli od kjerkoli. Predstavljamo vam 8 nasvetov, kako jih kar najbolje posnemati, da v svoj dom vnesete atmosfero pariškega vzdušja.

Preblisk za kubizem

Pionirji kubizma z umetnikom Pablom Picassom (Špancem, ki je živel v Parizu) in slikarjem Georgesom Braqueom na čelu izvirajo iz Francije. Zato v vašem pariško navdahnjenem domu ne sme manjkati subtilna nota kubizma, za katerega sta značilna oglatost in poudarek na geometrijskih likih. Lahko na primer kot slika na steni ali kot starinsko pohištvo z elementi, ki tvorijo sofisticirani stil.

Proslavite arhitekturo

Okej, morda ne živite v meščanskem stanovanju na Rue Saint Honoré s filigransko oblikovanimi stropi, originalno restavriranim parketom v ribjem vzorcu in drugimi detajli. A kakršna koli že je arhitektura vašega domovanja, izpostavite jo. Poudarite lepe stvari vašega doma in storili boste prvi korak k francoski miselnosti notranjega oblikovanja.

Pustite stvarem, da se postarajo

Francozi imajo posebno nagnjenost do starin kot tudi do lepote staranja. Starinsko ogledalo, ki kaže znake svojih let z rjo ali praskami, lahko v sobo prinese občutek zgodovine in zgodb, ki jih sijoče, novo pohištvo ne more. Tudi že pošteno načeta retro miza ima svoj karakter in zagotovo poudari francoski slog opreme.

Zlato je dobra izbira

Glamur je rdeča nit pariških interierjev in dotik zlata je dober način, da ga dosežemo. Pozlačen okvir slike, noge od mize, obdelane v starinskem zlatem zaključku, zlato okvirjena ogledala, zavese … možnosti je neskončno. Posrbite, da bo zlata nit tekla skozi vse prostore doma.

Tiha paleta barv

Močne, vpadljive barve nimajo prostora v šik pariškem domu. Vse se namreč vrti okoli subtilne palete, ki prednost prepusti kosom pohištva, zanimivim vzorcem in zaključkom. Razmislite o enobarvni shemi s plastmi sive, kovinskimi dotiki ali pobarvajte stene v kredasto zeleno ali toplo bež.

Rože

Šopek rož je perfektna pika na i v pariškem domu, vendar ne pretiravajte z velikimi aranžmaji, ki ponujajo mešanico rož in eksplozijo barv. Držite se šopka enovrstnih rož, naj bodo to vrtnice, hortenzij ali katerih drugih, ki so vam pri srcu.

Obesite veličastne zavese

Vsako pariško stanovanje potrebuje tudi romantični element in zavese so idealne kandidatke za to poslanstvo. Francozi običajno izobesijo svilene, a tudi lanene so lahko enako lepe, sploh z elegantnimi detajli ter v nevtralnih odtenkih. Če si vseeno želite več barve v svojem francosko obarvanem domu, poskusite z modro ali rdečo barvno paleto.

Za piko na i

Nenazadnje pa lahko za pridih Pariza v vašem domu poskrbite tudi z neštetimi dodatki. Posteljnina s potiskom Eifflovega stolpa, stenske nalepke, ki upodabljajo Slavolok zmage, celo stensko uro si lahko omislite v pariškem duhu.

Fotografije: Pinterest