Slovenci in Slovenke radi gradimo in kupujemo lastne hiše, vendar pa tudi najeta nepremičnina lahko ponuja občutek toplega doma. Tokrat smo v Stari Ljubljani obiskali televizijsko voditeljico Mojco Mavec v podnajemniškem stanovanju, ki mu je dodala lasten ustvarjalni pečat in mu vdihnila dušo.

Novinarka in popotnica, ki nam na malih zaslonih prikazuje zanimivosti iz vsega sveta, v svojem intimnem prostoru ohranja energičnost, ženstvenost in lahkotnost. V stanovanju se zazna tudi raznolikost, ki se skladno in lepo nadgrajuje, predvsem pa izstopa po številnih njej ljubih predmetih, s katerimi se je obdala. Čajniki, svečniki, ruski samovar, veliko knjig, rož in predmetov, ki jih je prinesla s številnih potovanj, poskrbijo za njeno izvirno pravljico.

»Meni je všeč, da imam v bistvu razstavljene vse svoje najljubše kose. Veliko steklovine, veliko vaz. Tudi veliko nekih stvari, ki so mi zelo pri srcu. Zakaj jih ne bi videla, opazovala vsak dan,« pravi popotnica, katere bivanjski slog bi težko opredelili samo z eno besedo. Vsekakor lahko rečemo, da ni ljubiteljica minimalizma, dovršenih linij, rada pa ima občutek, da živi v galeriji.

Podnajemništvo ji pomeni svobodo

Mojca Mavec za razliko od večine ostalih Slovencev tudi ne čuti posebne potrebe po lastni nepremičnini. Brez težav je že dolga leta najemnica in si v najetih kotičkih uredi svoj mali raj.

»Ja, mogoče sem že tako potepuh po naravi. Jaz se rada premikam. Všeč mi je ta svoboda, da se lahko tudi brez večjih birokracij preselim,« našteva prednosti in pove, da je več kot 20 let živela v hiši na obrobju Ljubljane, kjer je imela tudi svoj vrtiček, s prihodom v središče prestolnice pa je našla nove radosti bivanja in bila prisiljena tudi sklepati nekatere kompromise, ki jih zahteva manjša kvadratura.

Izvirne rešitve

Nekaj kosov pohištva je že bilo v stanovanju, ko je prišla, pri čemer se je predvsem težko navadila na glomazen črn kavč, dva stola, ki se nikakor nista podala v njen koncept opreme, in rdečo steno. Rešitev za kavč in stola je našla v rjuhah, zavesah in pregrinjalih s cvetličnimi vzorci, ki jih je izvirno položila čez pohištvo, medtem ko so na rdeči steni sčasoma našle prostor slike arhitekta Andreja Mahoviča.  

Postelja kot se šika

Stanovanje Mojce Mavec se po potrebi spremeni tudi v pisarno in snemalni studio, v katerem je zlasti veliko oddaj nastalo v času epidemije korona virusne bolezni. Kljub temu pa je zanimivo, da v njem ni videti omar, oziroma večjih shranjevalnih površin. Kam torej pospravi stvari, za katere ne želi, da so na ogled? Nekaj shranjevalnega prostora ji ponuja nova slovenska BoxSpring postelja, ki si jo je kupila spomladi.

»Poleg unikatnega BoxSpring oblazinjenja v Mojčini najljubši barvi, vgrajenemu ležišču Leticia, ki smo ga izdelali glede na Mojčine telesne mere, potrebe in želje po udobju, je prednost takšne visoke postelje tudi ta, da ima spodaj veliko prostora. V tako majhnih stanovanjih, ki niso majhna samo v Ljubljani, ampak v vseh velemestih na tem svetu, še posebej v mestnih jedrih, omogoča da pod posteljo spravimo res lahko veliko stvari. Postelja tako ni samo kos pohištva, kjer dobro spimo in omogočimo telesu potrebno regeneracijo, ampak je tudi prostor, pod katerega lahko shranimo tudi kakšno škatlo s stvarmi,« pravi Emil Marinšek iz spalnega centra Maremico, kamor se je Mojca obrnila po nasvet glede nove postelje.

Sama sicer ni preveč občutljiva na to, na kakšnem ležišču spi, kot popotnica je zamenjala veliko postelj, spala stoje, čepe oziroma kot je nanesla situacija, priznava pa, da se ji je z leti vseeno zazdelo, da je že dovolj zrela za eno fino posteljo tudi doma. In si jo je privoščila, šla v salon ter si pustila svetovati.

»Med svetovanjem so me izmerili in že po petem ležišču, ko sem se ulegla, sem vedela, da je to tisto pravo: To je moje! To je prava hotelska postelja, ki jo bom imela v tudi svojem domu. Tako da, evo, iz prve skoraj sem si izbrala hotelsko ležišče,« v smehu pove simpatična televizijka.

Modularna in personalizirana

Prednosti, ki jih ponuja BoxSpring postelja, je veliko. Vsak del postelje se izdelan glede na želje uporabnika, tudi ležišče Leticia, ki s svojo modularnostjo omogoča, da vsak del ležišča personaliziran in popolnoma prilagojen uporabnikovim potrebam in željam. Enako velja za preostali oblazinjen del BoxSpring postelje.
Postelja omogoča tudi zelo enostavno in do hrbtenice prijazno postiljanje, saj se postilja samo zgornji del ležišča (Toper). Vzame vam le 30 sekund. Ker je visoka, je z nje tudi lažje vstajati in legati k počitku. Mojci pa ravno ta višina ponuja tudi lep razgled na Ljubljanico.

»Zdaj imam hotelsko posteljo v svojem domu. 5-zvezdično, zagotovo. Tako visoko v življenju nisem spala, z razgledom tako rekoč. Tako da zdaj mi je težko zatisnit oči. Ampak mi je všeč ta pozicija tudi med spanjem. Zelo dobro spim, res. Pa nisem sicer nek kompliciran spalec, ampak se mi zdi, da res tole je eno čisto drugo doživetje. Všeč mi je dizajn, ker je malo bolj ‘vintage’, res lepo gre tudi v eno tako manjšo sobo, z vsemi mojimi okraski, ki jih vedno potrebujem v življenju,« zaključuje Mojca in pokaže še na ljubko malenkost pri postelji. Namreč žepek, na katerega so mojstri iz Maremica ročno izvezli njeno ime. Vanj lahko, preden zaspi, odloži knjigo, ki jo bere tisti večer …

Poglejte, kdo vse še sanja na postelji Boxspring → izkušnje

Fotografije: Klavdija Košir