Hiša Loft je zasnovana za mlado družino z urbanim, odprtim in ustvarjalnim življenjskim slogom, ki si je zaželela umika iz prestolnice.

Hiša je tipološki križanec: zunanja oblika objekta z dvokapnico in belo fasado nas spominja na podeželsko hišo, medtem ko je interier v tolikšni meri odprt in povezan, da deluje kot industrijski loft. Hiša s številnimi zunanjimi površinami, robustno-elegantnim interierjem in prostranimi razgledi, je kot nalašč ustvarjena za odprto, ateljejsko in enoprostorsko bivanje.

Hiša stoji kot zadnja v naselju, zaradi česar je proti zahodu in severu popolnoma odprta na polje in Kamniške Alpe; na vzhod je umeščen zasebni vrt z bivanjsko teraso; na zahod pa se hiša odpira z dostopno verando z javnim karakterjem.

Komunikativni interier

Iz zahodne verande se vstopi v hišo. Zaradi odprte tlorisne zasnove lahko z enim pogledom zaobjamemo celotno pritličje, pogled pa nam po dinamičnem jeklenem stopnišču steče tudi v mansardo. Arhitekti komentirajo tloris: “Prostor hiše je torej tlorisno in etažno kar se da zvezen in odprt, prostori se med seboj ločujejo le z lahkimi, premičnimi stenami. Vidni beton glavne stene, jeklene stopnice ter epoksi tlak v pritličju ne ustvarjajo sentimentalnosti domačega vzdušja, temveč poskušajo ustvarjati kreativno, ateljejsko vzdušje, ki služi namenu ustvariti komunikativno, odprto hišo, ki bo medij tako družinskega življenja kot tudi družabnega in kulturnega dogajanja.”

V mansardo se vzpnemo ob steni iz vidnega betona, ki jo od zgoraj osvetljujejo kar štiri strešna okna. Svetloba skozi streho na betonsko steno vsak dan zarisuje sončevo pot in skrbi za spreminjajočo se ambientalnost v prostoru. S hodnika v mansardi se – kot skozi niz omar – vstopa v tri sobe oziroma v kopalnico s savno na koncu hodnika. Velika vrednost hiše je tudi balkon v mansardi z orientacijo proti zahodu. Le-ta se je, po besedah arhitektov, izkazal kot zelo primeren za večerno poležavanje pod zvezdami.

Arhitektura: Volgemut arhitekti (Miha Volgemut)

Fotografije: Grega Eržen