Kulinarične izkušnje ne oblikujejo zgolj brbončice, pomemben dejavnik pri tem so namreč tudi naše oči. Prav z njimi zajemamo prve informacije o postreženi hrani, zaradi česar je prehranjevanje neposredno povezano z dojemanjem estetike. Predstavitvijo. Muzej za arhitekturo in oblikovanje je v sodelovanju s Centrom za kreativnost predstavil izbor slovenskih oblikovalcev, ki so v ta namen zasnovali nov izdelek za namen namiznega pogrinjka. Predstavljamo vam slovenski oblikovalski pogrinjek.

V sklopu programa DESIGN DINING: slovenski oblikovalski pogrinjek, ki ga je Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost izvajal pod okriljem evropske platforme Distributed Design Market Platform, je nastal izbor oblikovalcev. Ti so ob pomoči finančnih spodbud zasnovali nov izdelek za namizni pogrinjek in ga udejanjili.

Zgodbo oblikovanja in kulinarike so povezali s kulinaričnim znanjem Jakoba Pintarja, chefa Restavracije TaBar, ter izdelke predstavili v sklopu pop-up večerij na Dunaju in v Mariboru pa tudi na številnih razstavah doma in v tujini.

Kozarec Zvonko

Oblikovanje: Katarina Dekleva, Nuša Jelenec

Vinski kozarec Zvonko je nastal v sodelovanju s steklopihačem Zvonkom Drobničem. Ročno izdelan kozarec iz pihalne bučke in tridimenzionalno ukrivljene cevi s polnilom zaradi svoje nepravilne oblike roba poskrbi za zabavno senzorično izkušnjo ob pitju vina.

The Hoop

Oblikovanje: Kristina Pucko, Špela Ambrož

Teatralen krožnik The Hoop privlači poglede, a ne zasenči jedi, ki je na njem. Kljub svoji igrivosti imenitno spoštuje svojo funkcijo, zaradi svoje neobičajne oblike pa spodbuja domiseln način za predstavitev hrane. Servirna površina je oblikovana v dveh ravneh in zato primerna za postrežbo več komplementarnih jedi.

River Stones

Oblikovanje: Anamarija Dimovska

Krožnik River Stones iz črne šamotirane kamenine je izdelan na lončarskem vretenu. V notranjosti je prekrit s svetlečo belo glazuro in žgan v električni peči na temperaturi 1230 °C.

Zdravljica

Oblikovanje: Gašper Fabijan

Prešernova Zdravljica je tudi napitnica, ki jo je pesnik zapisal na poseben način, saj vsaka kitica po obliki slika vinski kelih. Oblikovani kelihi dosledno povzemajo obliko vseh kitic. Ko kitico zavrtimo okrog njene osi, nastane fizični kelih. Napitnica postane kelih in kelih je napitnica.

Barvna zapuščina hrane

Oblikovanje: Romana Brina Gobec

Ustvarjalka pri svojem delu odkriva organske in napredne materiale ter raziskuje barvanje tekstila. Prav lebdeči prt Barvna zapuščina hrane je rezultat slednjega, saj avtorica s tem funkcijo tekstila dviga na umetniško raven. Barvitost narave preslika s krožnika na blago.

Forbidden Cutlery

Oblikovanje: Vera Fois

Arhitektka in magistrica menedžmenta uživa pri raziskovanju novih konceptov in tehnologij izdelave, hkrati pa se povprašuje o družbi in času, v katerem živimo. S kolekcijo pribora Forbidden Cutlery se ukvarja z našim vedenjem pri jedi in običaji, predstavljena vilica Wrapper pa nas prisili, da na široko odpremo usta ob jedi.

Portreti slovenskih prodnikov

Oblikovanje: Bojana Križanec

Bojana Križanec je diplomirala iz kiparstva, za svoja dela pa je prejela tudi več nagrad in priznanj. Svoj izdelek je naslovila Portreti slovenskih prodnikov, saj je v ta namen iz kamenine oblikovala različne prodnike. Te je našla v rečni strugi, namesto da bi jih umaknila iz okolja, pa jih je le podrobno označila in poslikala ter njihovo podobo s kiparskim znanjem prenesla v unikaten izdelek. 

Njiva

Oblikovanje: Rok Oblak

Industrijski oblikovalec Rok Oblak se je pri oblikovanju inovativnega krožnika organskih linij naslonil na prst njive v Poljanski dolini, na kateri raste koruza. Jed je postavil na pomanjšane keramične gredice, ki simbolizirajo njivo, ročno izdelan pogrinjek iz koruze pa dopolnil z verzi pesnika Janeza Ramovša v lokalnem poljanskem narečju.

Moseanic Dine

Oblikovanje: Lučka Berlot in Agi Gob

Oblikovalka in pedagoginja Lučka Berlot je v sodelovanju z madžarsko oblikovalko Agi Gob ustvarila set dveh barvitih in ergonomsko oblikovanih geometričnih plošč. Izdelek je narejen iz lokalno pridobljene mineralne zmesi ter delcev naplavljene mikro in makro plastike, nabrane na obali Jadranskega morja.

Fotografije: Suzan Gabrijan in MAO