Ko končate s pitjem kave, usedline nikar ne mečite proč. Uporabite jo na vrtu, kjer bo poskrbela za energijo, ki jo potrebujejo rastline za še lepši razcvet in boljše pridelke.

Kavno usedlino lahko na vrtu uporabite na različne načine, predvsem pa je odlično gnojilo. Bogata je namreč z dušikom, magnezijem, kalcijem, kalijem in drugimi pomembnimi minerali, ki jih vrt nujno potrebuje za bujno rast in boljšo rodovitnost.

Naredite gnojilo s postopnim sproščanjem

Korenje, azaleje in vrtnice so rastline, ki bodo za dozo kave najbolj hvaležne. Malo usedline enostavno razdrobite na zemljo okoli rastišča teh rastlin in jo s prsti rahlo potisnite navzdol. Kavna usedlina bo v zemljo postopoma sproščala organske snovi ter pomagala pri zadrževanju, prezračevanju in odvajanju vode. Lahko pa pripravite tudi namensko kavno gnojilo, in sicer v vedru zmešajte 2 skodelici kavne usedline s petimi litri vode ter pustite stati čez noč.

Nahranite črve in deževnike

Črvi obožujejo kavno usedlino. Ker nimajo zob, usedlina v njihovem črevesju predstavljajo pomoč pri mletju in drobljenju živil.  Če morda vermikompostirate (pripravljate kompost s pomočjo deževnikov) lahko kompostu vsak teden dodate skodelico kavne usedline, lahko tudi s papirnatimi kavnimi filtri vred.

Odženite polže

Kavna usedlina je odlično domače sredstvo, s katerim preprečite polžem in mravljam, da bi na vrtu delali škodo. Usedlino enostavno razporedite okoli ranljivih rastlin, kjer bo delovala kot neškodljiva prepreka.

Dodajte jo navadnemu kompostu

Mleta kavna zrna so odličen vir nitrogena, usedlina pa v kompost prinaša tudi potrebno vlago.  Optimalna mešanica komposta ima 10 do 20 odstotkov ostankov kave, pazite pa, da ta delež ne bo večji od 30 odstotkov. Kompost s primešano kavo zavira razvoj nekaterih bolezni. Največji učinek ima na paradižnik, kumare in fižol.

Zastirka

Kavno usedlino lahko primešate tudi zastirki, katere glavni namen je zadrževati vlago v zemlji, pomaga pa tudi pri tem, da je vrt videti lepši in bolj urejen.  Vendar pazite, da usedline ne bo preveč, ker bo takšna zastirka slabo prepušča vodo in bo deževnica odtekla po površini.

Fotografije: Unsplash