Arhitekt Anže Zalaznik je za naročnika oblikoval topel dom, poln zanimivih mikroambientov.

Lastnik stanovanjske vile si je v pritličju uredil poslovne prostore. Medtem je v zgornjih etažah na izvedbo čakalo njegovo stanovanje, z dveh strani obdano z razkošnima terasama. Za pomoč pri opremi se je obrnil na studio Zeloa, kjer je z arhitektom tesno sodeloval od prve skice pa do končne izvedbe.

Stanovanje, opremljeno v toplih naravnih tonih, je domišljeno do zadnjega detajla. V odprtem bivanjskem tlorisu je združenih več mikroambientov, ki s svojimi unikatnimi materialnimi zgodbami prispevajo k posebni, moški eleganci celote.

Kuhinja se bohoti s središčno umeščenim, monolitnim kuhinjskim otokom v sijajni beli barvi, ki kontrastno dopolnjuje visok leseni kuhinjski niz, prislonjen ob steno. Vzporedno z otokom stoji jedilni kotiček. Obe – kuhinja in jedilnica – imata poglede usmerjene skozi panoramska okna, čez teraso in na okoliško zelenje.

Če je polovica prostora proti večji terasi namenjena prehranjevanju in druženju, pa v drugi polovici – ki meji na manjšo teraso – kraljuje počitek. Ta del je označen z ugreznjenim stropom, obloženim z lesenimi paneli. Pod njim stoji razkošen kavč s taburejem, družbo pa mu delata dve ikoni modernističnega oblikovanja – Mies van der Rohejeva naslanjača Barcelona. TV kotiček je sestavljen iz vhodne vitrine, oblečene v metalik tapeto, in organskega regala, ki se prilagaja potrebam po višini in globini shranjevalnega prostora. Pred panoramskim oknom stoji sodobno oblikovan kovinski knjižni regal.

Okna krasijo mehko padajoče zavese; stene so oblečne v strukturane tapete, posamezni ambientalni kotički pa so skrbno osvetljeni z raznolikim izborom svetil. “Posebnost projekta je (tako kot večine, ki jih izvedemo), da je celotno pohištvo plod našega razvoja, od jedilne mize, klubske mizice v dnevni sobi, kuhinje, kovinske omare…,” še doda arhitekt.

Interier: Zeloa (Anže Zalaznik)

Fotografije: Janez Marolt