Pomlad je tu in zadnji čas je, da začnemo razmišljati o svojih vrtovih, terasah in balkonih. Sploh če nameravamo v toplih mesecih veliko časa preživeti doma, bo urejen in udoben zunanji kotiček še kako pomemben. Poglejmo, kaj narekujejo letošnji trendi vrtnega pohištva.

Naravni materiali naj imajo prednost

Biofilno oblikovanje že nekaj časa žanje velike uspehe in zdi se, da bo ta trend vztrajal še naprej. Materiali, kot so les, ratan in juta, nas povežejo z naravo, so prijetni na dotik, hkrati pa trpežni in trajnostni. Leseni vrtni stoli v kombinaciji s pripadajočo mizo so lahko tista pika na i, ki jo potrebujemo za ustvarjanje popolnega zunanjega raja. Postavimo jih lahko na nepokrite ali pokrite terase, na balkone, verande in tudi v zimske vrtove.  

Rjavi in taupe barvni odtenki

Če je bil do zdaj močan poudarek na sivem in antracitnem vrtnem pohištvu, lahko letos stavimo tudi na toplejše barve. Rjavi, taupe, terakota, oranžni in nežni pastelni odtenki so vroč trend leta 2023, zato bo zunanje pohištvo v teh barvah zagotovo dobra naložba.

Notranjost se zliva v zunanjost

Že nekaj časa so terase in vrtovi podaljški notranjih bivalnih prostorov, kar pomeni, da je ločnica med interierjem in eksterierjem zelo zabrisana. Zdaj gredo  trendi še korak dlje. Dnevne sobe se lahko popolnoma zlijejo z zunanjostjo, vrtno pohištvo lahko postane tudi notranje pohištvo, preproge, vaze, blazine in luči, ki smo jih do zdaj uporabljali le v zaprtih prostorih, pa se selijo čez prag. Glavna poanta so dobro počutje, udobje, estetika – pa naj bo to notri ali zunaj.

Zaobljene, organske oblike

Poleg čistih, ravnih linij bomo pri vrtnem pohištvu letos opazili tudi bolj organske, zaobljene oblike, ki so še bližje sožitju z naravo. Okrogle ali ovalne mize, mehkobno oblikovani stoli, zunanje postelje in vrtne garniture brez ostrih vogalov, od dodatkov pa nesimetrične vaze ali posode za rože s takšnimi in drugačnimi nepopolnostmi. Netradicionalne oblike naj bodo paradni konj naše nove dnevne sobe na prostem.  

Luksuzni materiali

Poleg ratana, tika, sibirskega macesna, stekla … naj vrtno pohištvo dobi tudi družbo marmorja, bakra in drugih luksuznih materialov. Vrtne mize z marmorno ploskvijo bodo na primer na vrt prinesle glamur in odpihnile dolgočasno enoličnost.

Lahko kot peresce

Pohištvo z lahkimi, minimalističnimi kovinskimi ali plastičnimi okvirji je še en vroč trend, ki daje zunanjemu prostoru moderen in svež pridih. Omislimo si kompaktne stole in mizo iz prašno lakiranega nerjavečega jekla, ki omogoča preprosto vzdrževanje in ni težka za premikanje. Sploh stoli in tabureji s kovinskim ogrodjem so odlični za manjše balkone ali terase ob vrtovih, če jih kombiniramo z blazinami, pa dobimo idealen prostor za sprostitev in uživanje na soncu.

Viseči stoli

Kdor je kot otrok oboževal gugalnice ali ima lepe spomine na guganje v viseči mreži, potem si preprosto mora omisliti viseči stol. Postavimo ga lahko na verando, teraso ali ob bazen, v njem pa preživimo nepozabne ure ob branju knjige in poslušanju glasbe.  

Ureditev vrta, balkona ali terase še nikoli ni bila lažja. Ideje in pestro izbiro vrtnega pohištva pa tudi številne koristne nasvete izkušenih strokovnjakov lahko dobite v prodajalnah Harvey Norman po Sloveniji, na njihovi spletni strani in v bogatem katalogu vrtnega pohištva, ob pomoči katerega boste lahko v hipu ustvarili svojo pravljično zunanjo dnevno sobo.

Sponzorirana vsebina