V novejši večstanovanjski stavbi v Ljubljani so skupni hodniki zasnovani tako, da hkrati povezujejo in ločujejo. Namreč v obliki mostov, ki ustvarjajo zračen, lahkoten in svetel ambient. Inovativno in posebno pa je v tej stavbi tudi eno od stanovanj, ki ima poleg rdeče niti še zeleno. In zakaj ravno zeleno? Ker so vsi mogoči kotički v njem premišljeno opremljeni z rastlinami, zaradi manjše kvadrature pa tudi s številnimi drugimi praktičnimi rešitvami.

»Rdeča nit stanovanja je bila, da je maksimalno izkoriščeno, hkrati lepo, funkcionalno in da so usklajeni vsi detajli. Že ko vstopimo v prostor, nas pričaka garderobna niša, kjer se slečemo in sezujemo. Pri niši imamo poličko za odlaganje ključev in še nekaj malega prostora v predalu. Tako da imamo pri roki vse, kar potrebujemo,« pogovor z nami začne avtorica notranje opreme in arhitektka Tina Okoren.

Že nekaj korakov naprej pridemo v osrednji prostor stanovanja, kjer so dnevna soba, kuhinja in jedilnica. Ta je s prvotnim načrtom doživela manjši premik, mizo so prestavili na sredino prostora, kable od lestenca pa zapeljali kar po stropu in tako dobili lep estetski dodatek. Zaradi boljše izkoriščenosti prostora so na eni strani mize postavili tudi klop.

»Ta ima spodaj prostor za shranjevanje, tako da je res maksimalno izkoriščena. Na drugi strani klopi pa smo se odločili za dva Kraljeva stola. Bila sta stara, kupili smo jih od gledališča in se odločili za popolno renovacijo. Na novo smo jih pretapecirali, izbrali blago, na novo smo pobarvali tudi noge. In zdaj sta stola kot nova,« pojasni arhitektka.  

Osrednji prostor, ki ga zaznamuje elegantna kombinacija zlatih in srebrnih detajlov, se s stensko oblogo navezuje na vstopni hodnik. Tam je naloga obloge skriti elektro omarico, medtem ko je v dnevnem prostoru namenjena temu, da sta vanjo umeščena televizor in indirektna stenska osvetlitev. Ker ima utore z ogledali, tudi optično razširi dolg in ozek prostor. Ogledala so za bolj lahkoten, lebdeči učinek prav tako nameščena na coklu pod medijsko omaro in klopjo. Vse skupaj pa povezujejo rastline, ki so postavljene v vse mogoče kotičke.

»Pri postavitvi opreme smo upoštevali tudi to, da si je lastnik želel veliko zelenja. Ker pač življenje v mestu ne omogoča vrta, si je želel veliko zelenja v samem prostoru in zato smo tudi malo skrajšali omaro v dnevni sobi, naredili več poličk pri jedilni mizi in dodali konzolno mizico, da je lahko rastlina tudi tukaj,« razloži Tina Okoren, ki je pri zeleni opremi doma sodelovala z Jero Tratar, strokovnjakinjo za notranje rastline in lastnico trgovine Only Plants.

Tratarjeva je za stanovanje izbrala takšne rastline, ki niso preveč zahtevne za nego, nekaj večjih rastlin za tropski učinek in nekaj manjših, ki so dobre prečiščevalke zraka ali pa so prilagojene na temnejše prostore. »Največja v stanovanju je Strelicija nicolai. Reče se ji tudi “bird of paradise”. Gre za zelo popularno rastlino z ogromnimi pahljačastimi listi, tudi zelo preprosto za oskrbo. Izbrali smo še fikus Audrey, to je sveto drevo v Indiji. Nekaj bršljanov, peperomijo, mesojedko, da malo poživi prostor, pri vhodu pa je še en malo večji fikus.«

Mesojedka privablja insekte z močno barvo. Ko se zapre, sprošča sokove, ki prebavijo insekt in ta je pravzaprav njeno gnojilo. Mesojedk torej ni treba gnojiti, dokler so site.

V kopalnico, ki je prostor z manj svetlobe in več vlage, so postavili bršljan, ki hitro raste in daje zelen učinek. Primerne bi bile tudi praproti, kalateje, marante, saj imajo rade prisotnost vode in ne marajo direktne sončne svetlobe.

V kuhinjo so pod LED-razsvetljavo umestili baziliko, saj so želeli nekaj uporabnega. Čeprav je ta rastlina bolj sezonska, se jo lahko ohranja tudi več let tako, da se jo obreže in dela potaknjence.

Nekaj zelenih družabnic je dobil tudi balkon. Tu nas pozdravita impozantna zimzelena oljka in bambus, ki je hitro rastoč in so z njim hitro dosegli intimni prostor, zastrli poglede proti sosedom, zlasti pa v spalnico. Omejena kvadratura slednje priča o tem, da je bila načrtovana zelo racionalno in je bilo treba izkoristiti vsak centimeter.

»Prav gotovo. Prostor smo maksimalno izkoristili, tako da so omare na vseh stenah, kjer so lahko. Postelja je lebdeča, zato prostor ni preveč nasičen. Pozicijo luči smo rešili s tirnico, ki smo jo namestili čez oba priključka, tako da lahko reflektorje premaknemo poljubno tja, kamor si jih želimo,« našteva arhitektka Tina Okoren.

Majhno kvadraturo stanovanja so vizualno povečali s pohištvom na nogicah in ogledali, kljub omejenim kvadratnim metrom pa se niso ustrašili niti rastlin večje rasti, saj te zračijo prostore. Tudi Jera Tratar meni, da so v majhnih stanovanjih velike rastline dobrodošle.  

»Pravzaprav so kar zaželene. Bolj kot velikost rastlin pa je pomemben je način rasti. Po navadi uporabljamo rastline, ki so pokončne rasti, zato da ne motijo prehodov, da se ne razrastejo preveč. Pomembno pa je tudi, da se izberejo rastline, ki se jih lahko obrezuje. Potem se lahko naredijo potaknjenci, s čimer se vzgoji še več rastlin,« meni Tratarjeva, ki našteje še nekaj vrst manj občutljivih rastlin, primernih za začetnike. »To bi bili nekateri filodendroni, fikusi in hoje. Mesnate rastline so načeloma manj občutljive, enako zamije ali pa taščin jezik. Predvsem pa je nezahtevna tista rastlina, ki nam je res zelo všeč, zato radi skrbimo zanjo. Takšna bo gotovo dolgo zdržala.«