Toplo in hladno: stanovanje dveh con

V starem delu Vilne, Litva, je zrasla nova večstanovanjska stavba z zanimivimi bivalnimi enotami. Eno od njih, 45 kvadratnih metrov veliko stanovanje za dva, je opremil YCL studio v sodelovanju z Agrob Buchtalom, podjetjem, ki izdeluje zelo kakovostno keramiko. In prav v keramiko oblečena stena v tem stanovanju igra ključno vlogo, saj ga deli na dve coni – toplo in hladno.

Stanovanje je namenjeno oddajanju, pretežno turistom, ki se na svojih poteh za nekaj dni ustavijo v Vilni. Arhitekti so ga načrtovali tako, da so ga razdelili na dnevni in nočni del, pri čemer prvi zajema dnevno sobo in kuhinjo, drugi pa spalnico in kopalnico. Prvi zaradi belega parketa, prav takšnih sten in stropov deluje lahkotno in hladno, medtem ko drugega lahko opišemo kot zelo toplega in masivnega, predvsem zaradi keramike v treh odtenkih zemeljsko rdeče-rjave barve. Tudi strop v tem delu interierja je obarvan v terakota odtenku, ki se skorajda popolnoma barvno ujema s ploščicami.

Obe kontrastni enoti stanovanja sta povezani s pohištvom v črnih, belih in sivih tonih. Odsotnost drugih barv ustvari zelo močan učinek, obiskovalec nehote dobi občutek, kot da je v črno-belem filmu.

»Predstavljali smo si, da je dan svetel, poln svetlobe, pogovorov, prijateljev, hrane, medtem ko nočni čas zahteva zasebno, varno in prijetno gnezdo ter je nekoliko temen in zaspan. To nasprotje je artikulirano z risanjem ostre črte,« povedo arhitekti, katerih cilj je bil ustvariti močan in nekonvencionalen značaj bivališča. Že to, da so keramiko, ki je običajno prisotna v kuhinji, prestavili v spalnico, priča o tej posebnosti.

»Želeli smo uporabiti naravni material, ki bi lahko zapolnil prostor in ostal tam trajno. Keramika v terakota barvi namiguje na rdeče opeke, ki se uporabljajo povsod v starih mestnih jedrih, in vzbuja umirjeno vzdušje, kot smo ga iskali,« sklenejo arhitekti.

Fotografije: Leonas Garbačauskas/AGROB BUCHTAL

Prejšnji članekNova vizija starega kmečkega skednja
Naslednji članekPrilagodljivo stanovanje na 47 kvadratnih metrih
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje