Tale prelestna lepotica je svoje mesto našla na drugi strani Atlantika, natančneje v zvezni državi Montani. Veličasten pa ni le objekt kot tak, temveč tudi njegova lokacija, saj se spogleduje s tamkajšnjim jezerom Whitefish, obdaja pa z borovci poraščen gozd. Te kvalitete so pred načrtovanjem prepoznali tudi v arhitekturnem studiu Olson Kundig.

Amerika je dom ene najodmevnejših arhitekturnih stvaritev, Frank Lloyd Wrightove hiše poimenovane Fallingwater. To je sloviti arhitekt že davnega leta 1939 postavil v Pensilvaniji, vse odtlej pa ameriške arhitekte in njihove kolege po svetu navdihuje neverjetna povezanost z okoliško naravo, ki jo sloviti objekt nad rečnimi brzicami premore.

Zdi se, kot da je tudi počitniško hišico mlade družine v mestecu Whitefish navdahnil prav Lloyd Wright, saj se objekt z vso svojo veličino zlije z bližnjim jezerom. V njej si je svoj drugi dom ustvarila mlada družinica, ki je iskala zatočišče v objemu narave, daleč stran od mestnega hrupa. Družina je dolga leta kampirala na tem mestu, z novonastalim objektom pa arhitekti mednjo in obdajajočo naravo niso želeli postaviti stroge ločnice. Parcela, ki si jo je družina za gradnjo, veliko obeta, saj se nahaja v gozdu borovcev, na obali tamkajšnjega jezera.

Prav okoliška narava pa se odseva tudi v zasnovi objekta samega, saj se objekt povsem zlije z okoliško krajino. Zaradi velikih zastekljenih površin narava prehaja skozenj, objekt pa ne zastira veličastnih razgledov na jezero, ki se že ob vhodu odprejo obiskovalcu. Konstrukcija objekta samega je kovinska, česar arhitekti tako v interjerju kot tudi eksterierju niso skrivali. Veliki kovinski nosilci lepo dopolnjujejo lesene elemente, ki objekt navezujejo na okoliški gozd.

Zasnova tlorisa je odprta, osrednji prostor pa je bivalni, ki se lahko pohvali z do strehe segajočimi zastekljenimi površinami. Te je mogoče odpreti, kar bivalni prostor postavi na plato, ki lebdi nad celotnim gozdom. Poleg dnevnih prostorov je v pritličju še soba za preživljanje prostega časa z veliko mizo za biljard, manjše stranišče, shramba in velikanska garderoba, ki se nahaja ob drugem vhodu in kjer obiskovalec sname svoje umazane škornje. Dnevni prostori se odpirajo na veliko pokrito teraso, kjer družina ob prijetnih temperaturah preživlja skupen čas.

V prvem nadstropju so spalni prostori, zavoljo krošenj okoliških dreves pa imajo dovolj intime pred radovednimi pogledi. Prav narava, ki tako subtilno vstopa v domovanje, dovoljuje lastnikom, da skozi steklo občudujejo menjavanje letnih časov. Nekaj metrov stran se nahaja pokrita garaža, od koder pot vodi vse do objekta, pa naprej proti jezeru. Ob poti naletimo na vrsto kotičkov za preživljanje časa v naravi, od pokrite terase, do ognjišča in masažnega bazena.

»Ta hiša lepo povezuje naravo, ki jo obdaja, od borovcev, do jezera in okoliških travnikov. Nahaja se na robu, čemur je primerna tudi njena oblika,« je dobrih 600 m2 veliko hišo opisal Tom Kundig, vodja arhitekturnega studia Olson Kundig.

Foto: Nic Lehoux