Iz Češke prihaja navdihujoča zgodba o prenovi starega mlina, katerega lastniki so prepoznali pravi potencial stavbe, arhitekti pa so njihovo vizijo znali pretvoriti v arhitekturo. Dotrajani mlin že nekaj časa ni več služil svojemu namenu, v arhitekturnem studiu Stempel & Tesar architekti pa so ga s celovito revitalizacijo temeljito preobrazili in mu dovolili zasijati v novi vlogi.

Dotrajani mlin, ki se lahko pohvali z idilično lokacijo sredi travnika, ob robu pisanega gozda, je nekoč služil svojemu namenu, zdaj pa že leta ne več. Številni bi ob pogledu nanj v trenutku pomislili na rušitev, na srečo pa so novi lastniki v njem videli precej večji potencial, predvsem pa uresničitev dolgoletne želje po samotni in umirjeni lokaciji, na kateri bi si lahko osnovali novi dom.

Stari mlin ob ribniku je bil kot nalašč za to. »Tu, v tej hiši! Ne bomo gradili, ampak obnavljali,« se volje lastnikov spominjata arhitekta Jan Stempel in Jan Jakub Tesar. Želja lastnikov, zakonskega para, je bila že pred začetkom projekta jasna, njihov nov dom pa mora biti svež, a nezahteven za vzdrževanje.

Rušenje zunanje stene

Dotrajanemu mlinu se je starost dodobra poznala. Vlaga in neugodna razporeditev prostorov sta zahtevali revitalizacijo celotne konstrukcije, a z velikim spoštovanjem do zgodovine stavbe. Prvi izziv arhitektov je bila zagotovitev zadostne svetlobe in zraka v prostoru. Ker rušenje dvokapnice ni prišlo v poštev, so se lotili renovacije oboda.

V ta namen so porušili obstoječo zunanjo steno. Rezultat je terasa, ki se nahaja v obsegu prvotnega tlorisa stavbe ter zagotavlja zadostno meto naravne svetlobe in primerno prezračevanje. Teraso in dnevni prostor pokrivajo bazaltne plošče, kar nakazuje na kontinuiteto dnevnega prostora iz interjerja v eksterjer.

Vodno kolo priča o namembnosti objekta

Čeprav se za rušenje dvokapne konstrukcije niso odločili, so obstoječe strešne nosilce vendarle prenovili in vrnili na prvotno mesto. Medetažno ploščo so porušili, kar je celoten prostor dodatno odprlo, starodavno ostrešje v novi podobi pa je tako mogoče občudovati tudi iz dnevnega prostora. Vhod so ohranili na prvotnem mestu; ker prvotne klančine ni bilo mogoče obnoviti, so jo nadomestili z novo.

Prenova je vključevala skrbno in postopno prenovo oz. zamenjavo različnih elementov mlina, s čimer so spoštljivo ohranili prvotni karakter objekta. Vodno kolo tako priča o njegovi zgodovini. Izdelali so ga lokalni mojstri s pomočjo dolgoletnega znanja in tradicije.

Fotografije: Filip Šlapal