V Miamiju je med palmami zrasel družini prijazen dom, ki je vabljiv, eksotičen, lep in udoben.

Enodružinska vila, ki jo je zasnoval nagrajeni ameriški arhitekt Chad Oppenheim, je zgrajena na zadnji prosti gradbeni parceli v ekskluzivni stanovanjski skupnosti Bal Harbour v Miamiju. Elegantna stavba iz kamnito-betonske konstrukcije prinaša dinamični preplet med vrtom in notranjščino. Markantna hiša ponuja obilo prostora za zasebno družinsko življenje kot tudi druženje z gosti. Kako pa so poskrbeli za opremo doma?

Preplet elegance in udobja

Oprema je vrhunska, najnovejši modeli pohištva izžarevajo eleganco in hkrati ponujajo udobje. Sedežna garnitura je izdelana po meri, tako se lahko na njej vsak družinski član sprosti na svojem koncu, ne da bi moral kdorkoli sedeti na vogalu. Klubske mizice so brez ostrih robov, podobno velja za mnoge druge kose pohištva. Nežno zaobljeni vogali opreme mehčajo ambient in obenem zmanjšajo nevarnost poškodb otrok ali hišnih ljubljenčkov, ko se ti igrivo zapodijo po prostoru. Preproge so plišaste in mehke, izdelane iz svile in bambusovih vlaken.

“Obožujem sodobno arhitekturo in oblikovanje, najpomembnejše zame pa je, da vsak prostor kar najbolje izkoristim in ga naredim prijetnega za bivanje, funkcionalnega in uporabnega za vse generacije, ki bivajo v hiši,” pripoveduje notranja oblikovalka Fernanda Dovigi iz FMD Design, ki je načrtovala in izbrala opremo doma.

Umetniška dela in svetila za poudarke

Tla v celotni hiši so obložena s travertinskim apnencem, stene pa krasijo opaži iz belgijskega hrasta. S svetlimi in naravnimi barvami sten je oblikovalka prostorom podarila mir in ravnovesje. Za lepoto in vedrino v notranjosti je poskrbela z likovnimi deli. Med najbolj opaznimi so najrazličnejše umetniške fotografije, poseben pečat pa domu daje tridelna velikoformatna slika Michaela Smitha, ki prinaša svežino v dnevno sobo.

Za poudarek v prostorih skrbijo tudi svetila, ki so večinoma diskretno nanizana ob robovih stropa, ponekod, kot denimo nad ovalno mizo, pa imajo izrazit skulpturalni videz.

Vez hiše z vrtom

Interjer je prek drsnih steklenih vrat povezan s slikovitim vrtom. Tako si lahko stanovalci zjutraj v kuhinji skuhajo kavo, odprejo drsna vrata, ki vodijo na eno od dvorišč, in si privoščijo razkošje užitka na prostem. Tam jih iz košatih palmovih krošenj pozdravljajo ptice, prav tako pa lahko občudujejo plavajoče japonske krape, ki domujejo v dveh pravokotnih ribnikih, ki sta zasnovana vzdolž razgledne sobe z udobnim kavčem.


Tudi dnevno-bivalni prostor je v celoti opremljen z drsnimi vrati, ki omogočajo dostop na vrt. Skozi steklene površine je moč opazovati čolne, ki plujejo po morju, prav tako pa se lahko iz prostora stanovalci sprehodijo do pokrite terase, kjer si zlahka privoščijo odprti ali zaprti način bivanja – odvisno od vremena in razpoloženja. Iz praktično vseh pritličnih prostorov je omogočen dostop do impozantnega prelivnega bazena, dolgega 23 metrov, ki ima steno proti vrtu izdelano iz akrilnega stekla.

Terasa na strehi

Kaj pa se dogaja na ravni strehi? Na njej je terasa, ki ponuja imenitno mesto za opazovanje sončnega zahoda, tam se družinski člani ob večerih sproščajo in uživajo. Čez dan si na strešni terasi omislijo tudi prijetno senco pod senčniki Uhlmann, ki vzdržijo vetrove s hitrostjo 102 km na uro. Pohištvo na ravni strehi je iz kakovostnih materialov in izbranih blagovnih znamk, kot so Kettal, Henge, Holly Hunt, Minotti.

Notranja oblikovalka še pove, da je bil cilj projekta zgraditi sodobno hišo v soseski, v kateri prevladujeta tradicionalna in sredozemska arhitektura. Končni izdelek resnično izstopa, ob pogledu na arhitekturo subtropskega modernizma se človek ustavi, da se naužije lepote skladnosti in pomežikne ob pogledu na razkošne detajle.

Notranje oblikovanje: FMD Design, @fmddesign 

Oprema: Kettal, @kettal

Fotografije: Kris Tamburello, @kris_tamburello