Vlaknocementne plošče najdemo v različnih formatih, oblikah in barvah, ki se med seboj odlično kombinirajo in omogočajo različne oblikovne rešitve. Zaradi ugodnih lastnosti materiala plošče zadovoljijo visoke gradbene in arhitekturne zahteve, hkrati pa prispevajo h kakovostnemu bivanju in navdušujejo s sodobnim izgledom. Nenazadnje pa so plošče primerne tudi za energijsko varčne objekte. Fasadne plošče Swisspearl omogočajo tudi kreativne možnosti uporabe, kot so prehod s strehe na fasado, dodatno obdelavo plošč s perforacijami ali 3D ornamenti ter integracijo elementov za senčenje in drugo.

Naravne surovinske komponente in značilna struktura vlaknocementa, iz katerih so izdelane fasadne plošče Swisspearl, dajejo ovoju stavbe neizbrisen, samostojen materialni značaj. Omogočajo širok spekter oblikovalskih možnosti in površinskih obdelav, kot so:

  • Perforacije: perforacije dajejo fasadi ali notranji oblogi vznemirljiv videz površine, prepuščajo veliko naravne svetlobe in izstopajo iz običajnega dizajna. Perforirane in gravirane plošče Swisspearl se lahko uporabljajo za različne namene, bodisi iz akustičnih ali estetskih razlogov, za prikaz umetniških del, črk, prepuščanje svetlobe itd.
  • Gravure: geometrijske oblike, posamezne vzorce, logotipe podjetij ali slikovne motive je mogoče vgravirati na posamezne plošče ali na več plošč.
  • Barve po meri: zaradi več desetletnih izkušenj na področju barvne teorije in tehnologije premazov omogočajo ustvarjanje barv po meri v odtenkih NCS, RAL in Pantone. V barvnih linijah Carat, Nobilis in Planea so možne tudi posebne barve fasadnih plošč.
  • Proste oblike in izrezi: s posameznimi rezi ali prostimi oblikami je mogoče ustvariti nekonvencionalne zgradbe in dizajne fasad.

Kako poteka priprava plošč za perforiranje?

Perforacije se izdelujejo na podlagi dostavljenih načrtov, po katerih se v proizvodnji programira CNC stroj za ustrezno izrezovanje. Perforirati je možno različno velike luknje ali celo druge vzorce. Po obdelavi je robove plošč treba ustrezno obdelati s pomočjo posebnega rezkarja, dodatne ostanke reza pa odstraniti z gobico. Robove je nato treba še dodatno impregnirati.

Kaj je treba upoštevati pri perforaciji fasadnih plošč?

Vedno je treba upoštevati proizvajalčeva navodila za obdelavo in standardne odmike od robov. Razdalje med perforacijami ali graviranimi območji ne smejo biti premajhne, še posebej pri večjih dimenzijah plošč. Zahtevano je trdno obrobno območje, da plošče niso preveč krhke za rokovanje na terenu in pri namestitvi. Običajni premeri vrtin so 6 ali 8 mm. Pri montaži perforiranih plošč je treba vzeti v zakup, da imajo perforirane plošče manjšo nosilnost kot običajne plošče, zato potrebujejo več podpornih profilov in manjši razmik med pritrdili.

Kakšna je razlika v ceni med perforiranimi fasadnimi ploščami in običajnimi ploščami?

Perforacije pomenijo precej zahteven proizvodni proces, ki zajema natančna pripravljalna dela ter tudi pazljivo in natančno izvedbo. Seveda je cena perforacije odvisna od velikosti perforacije in tudi plošče, vzorca ter gostote perforiranja. Zelo na grobo pa lahko izračunamo, da bomo za perforirano fasadno ploščo odšteli še enkrat več denarja, kot če bi se odločili za običajno fasadno ploščo enake barve serije in dimenzije.

Zanimivost: Avtobusna postaja Velenje s skupno 15.000 perforacijami

Projekt, ki sta ga sprojektirala arhitekta Mojca Guzič-Trplan in Gregor Trplan je dobro poznan po značilni luknjasti fasadi, ki je izvedena z vlaknocementnimi fasadnimi ploščami Swisspearl. Te so uporabljene kot fasadna opna garažne hiše in poslovnega dela ter kot brisoleji poslovnega dela objekta. Skupaj je bilo za 4.000 m2 fasade uporabljenih več kot 1.000 fasadnih plošč Swisspearl, od tega kar 680 plošč s perforacijo. Vse perforacije so bile izdelane na sodobnem CNC obdelovalnem stroju v slovenskem podjetju Swisspearl. Na celotni fasadi je tako skupno 15.000 perforacij premera 153 mm. Za fasado sta arhitekta izbrala belo barvo, Swisspearl Onyx 7236, ki skupaj s kombinacijo rumene – zlasti ob večernih urah, ko se osvetli notranjost objekta, ustvari pravi svetlobni učinek. Arhitekta sta razpored perforacij na fasadnih ploščah določila zelo natančno, saj sta želela, da fasada avtobusne postaje čim bolj spominja na informacijske table in prometno signalizacijo ter s tem služi svojemu namenu.

Sponzorirana vsebina