Vedno več investitorjev se odloča za bolj zelene in okoljsko neškodljive tehnike gradnje hiš, saj je življenje v takšnih objektih prijetnejše in bolj zdravo. Tako so od gradbenih materialov vse bolj v ospredju les, kovina in beton, pri strehah in fasadah pa se uveljavlja vlaknocement. Čeprav slednjega poznamo že več kot 100 let, se v moderni arhitekturi, zaradi dobrih izolacijskih lastnosti, vzdržljivosti in dizajnerske raznovrstnosti, uveljavlja šele v zadnjih desetletjih. Poglejmo, zakaj so vlaknocementne plošče idealne za prenove individualnih in poslovnih fasad.

Se ne krči in ne plesni

Po navadi sta glavna razloga za zamenjavo fasade njena slaba toplotna izolacijska sposobnost in tudi estetika, saj se klasične fasade že po nekaj letih lahko oprime plesen, barva na soncu zbledi in tako je ovoj hiše tudi neprivlačen na pogled. Pri vlaknocementnih fasadah se to ne zgodi, zato so idealne za prenove. Kot material se vlaknocementna plošča ne krči, ne razteza, ne upogiba, je UV odporna in tudi plesen je ne mara. Ker ob stikih ne nastanejo špranje, tudi ni možnosti za poškodbe, ki bi jih povzročila vlaga.

Enostavna montaža

Izvedba vlaknocementne fasade je precej enostavna. Vedno se izvede kot prezračevana fasada, plošče pa so primerne tako za  namestitev na masivno kot tudi lahko, montažno konstrukcijo objekta. Med ploščami in objektom je prezračevalni kanal, zato se plošče ne tiščijo izolacije, omogočajo pa tudi kasnejše posege na objektu, na primer razvod inštalacij pod fasadno oblogo.

Vlaknocement je kompozit cementa, celuloznih in procesnih vlaken ter okolju in ljudem neškodljivih dodatkov. Je zelo trajnostni material, ki zlahka kljubuje slabemu vremenu, vlagi, vetru in vročini kot tudi mehaničnim poškodbam. 

Tudi za spomeniško zaščitene objekte

Prenavljate star objekt, morda celo takšnega, ki je pod spomeniškim varstvom? Tudi v tem primeru je vlaknocementna fasadna obloga odlična rešitev. Prezračevano fasado  s ploščami Swisspearl je možno sestaviti v popolnoma enaki obliki, kot je bila narejena izvirna fasada, s čimer lahko dosežete vse standarde spomeniškega varstva. Obenem pa seveda ustvarite fasado, ki je sodobna, trajnejša in estetsko dovršena.

Slogovna raznolikost

Že osnovni vlaknocement je lep na pogled, moderne metode proizvodnje pa dandanes omogočajo, da je na voljo tudi v najrazličnejših barvah, imitacijah in teksturah. Vaša nova fasada je po zaslugi vlaknocementnih plošč lahko v videzu lesa, ima linearno geometrijsko rezkano površino, peskan zaključek ali pa sijoč ali mat videz.  

Razgibana postavitev plošč

Poleg različnih barv in tekstur je vlaknocementne fasadne plošče za še večji estetski učinek možno tudi rezati na različne velikosti ter polagati vertikalno, napačno ali asimetrično, s čimer lahko ustvarite edinstven in zelo prestižen videz fasade.

Ognjevaren material

Fasade iz stiropora ali stirodura so veliko slabše odporne na ogenj, kot je vlaknocementna prezračevalna fasada. Ta je praktično negorljiva in tudi če se zgodi požar v notranjosti stavbe, ga v primeru preskoka ognja skozi okna na fasado vlaknocement zameji oziroma zadrži. Na lestvici stopnje širjenja požarnih plamenov je vlaknocement označen s številom 0, enako velja na primer tudi za opeko.

Minimalno vzdrževanje

Nekateri morajo za lepoto fasade storiti marsikaj. Osnovna vsakoletna vzdrževalna dela med drugim obsegajo čiščenje pack zaradi alg in plesni, kot tudi pajčevin, občasno je treba na klasične fasade nanesti tudi premaz zoper poroznost. Pri vlaknocementni fasadi vso to vzdrževanje odpade, barva ostane sveža celotno življenjsko dobo. Po potrebi površine samo očistite z vodo in malo gospodinjskega čistila brez topil.

Dolga življenjska in garancijska doba

Ko prenavljate fasado, si seveda želite, da bi bila nova čim dlje z vami in pod garancijsko zaščito. Vlaknocementna fasada se tudi na tem področju odreže odlično, saj ima 10-letno garancijo in do 50-letno trajnostno dobo.

Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitkaravna kritinastrešne plošče Structafasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Sponzorirana vsebina