Enodružinska hiša, ki stoji v Zagrebu, je v celoti obdana z belim vlaknocementnim plaščem. In tudi po njegovi zaslugi izžareva preprosto eleganco in brezčasno lepoto.

Hiša je postavljena na rahlem hribu s popolno povezanostjo terena in obstoječih zelenih dreves, ki jo obdajajo. Zasnovana je kot tloris treh prostorskih segmentov, postavljenih v podolgovatem nizu. V tej kompoziciji je osrednji element podaljšan proti severu, ki na ožji strani tvori vhod, na razširjeni zahodni strani pa tvori teraso z bazenom, dovolj odmaknjeno od sosednjih hiš ter maksimalno odprto in prostorno. S potegom treh zgornjih etaž hiše proti zahodu, v globino parcele, ustvarja čudovite poglede na samo mesto Zagreb. Prav s tem premikom se hiša oddalji od levih in desnih sosedov ter tako deluje edinstveno in elegantno.

K eleganci prav zagotovo pripomore tudi beli plašč, v katerega je hiša ovita. Za fasado so uporabljene vlaknocementne fasadne plošče Swisspearl Largo Reflex v beli barvi 9291. Rahlo sijoča površina serije Reflex ne deluje preobremenjeno, ampak ustvarja prefinjen, zanimiv videz.

Čeprav se oblike treh segmentov med seboj  nekoliko razlikujejo, tvorijo skupaj odlično celoto. Velikoformatne ravne, bele fasadne plošče ustvarjajo močan vizualni kontrast z ostalim kamnitim materialom v garažnem delu.

Poleg estetske funkcije pa imajo vlaknocementne fasadne plošče še veliko ostalih prednosti, kot so  dolga življenjska doba, negorljivost, odpornost na različne vremenske razmere, zmrzal in UV žarke, ekološka neoporečnost ter preprosto vzdrževanje.

  • Arhitektura: Sangrad + AVP; Vedran Pedišić, Andrej Doronjga
  • Izvajalec fasade: Metal Koncept  
  • Fasadne plošče: Swisspearl Largo Reflex 9291

Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Fotografije: LeTIM

Sponzorirana vsebina