Poletje je tu in z njim dolgo pričakovani dopusti! Ko se upočasnimo, se lažje odklopimo ‒ in najlažje se razbremenimo v umirjenih in harmoničnih prostorih. Počasni slog je kot nalašč za ležerno poletje, vse to pa je dobro prenesti v vse letne čase.

V srcu počasnega oblikovanja doma je ljubezen do našega doma. Kdaj pa kdaj je treba naše prostore tudi malo razvajati. Osvežite leseno teraso. Popravite povešena balkonska vrata. Prepleskajte. Ometite. Včasih je dovolj že čisto malo, pa boste z domom ponovno navezali ljubeč stik ‒ podobno kot s seboj, ko si namenite nekaj uric razvajanja s kopeljo, hranilnim obrokom ali masažo.

Barvna paleta naj bo umirjena, prevladujejo naj beli in bež toni, pastelni odtenki ter seveda les in naravni materiali. Ker Slovenci najraje posegamo po tej barvni paleti, je velika verjetnost, da imate doma že pravo podlago za umirjen in prijeten ambient. Treba je le ustvariti pravo atmosfero.

To storite tako: ko boste naslednjič pospravljali dom, imejte v mislih dva pridevnika preprostost in umirjenost. Prostorom odvzemite vse, kar je odveč. Prav tako odstranite čim več motilcev pozornosti in jih nadomestite z objekti, ki so lepi na pogled (umetniškimi ali obrtniškimi izdelki), v prostor vnesite košček narave (z rastlinami, rezanim cvetjem, čistimi okni in lepimi zavesami, ki uokvirjajo pogled na zelenje, ki nas obdaja) ter dekorirajte z materiali, ki so prijetni na dotik (lan, bombaž, juta, pluta …). Tako boste ustvarili urejen prostor, udoben za vse čute, v katerem se boste lažje odklopili od hitrega tempa vsakdanjika.

Stavite na trajnostnost: svoj dom (in sebe) razvajajte tudi s kakovostno opremo. Preden kupite naslednji kos dekoracije ali pohištva, se vprašajte: lahko ta kos popravim ali nadgradim, ko se obrabi? Je izdelan iz naravnih materialov, ki jih lahko z malo truda obnovim (prebarvam, prebrusim, zakrpam ali zašijem)? Je izdelek izdelan na trajnosten način? Ga zares potrebujem? Če je odgovor na vsa vprašanja da, potem vam bo izdelek služil desetletja ‒ s tem pa boste gradili na »počasnem slogu«, v katerem celota (in vsak kos posebej) pripoveduje unikatno zgodbo.

Pomembno je tudi, da ustvarite močno povezavo z naravo, saj je ta ključna za naše zdravje in dobro počutje. Če imate možnost, si ustvarite vrt (ob hiši, v vrtičkarskem naselju, na balkonu …). Obdelujte ga in uživajte v plodovih svojega dela, ki jih uporabite v kuhinji.

Prav kuhinja je srce sloga slow deco. Je prostor, kjer se vsak dan osredotočimo na pripravo polnovrednega obroka za nas in naše najdražje. S tem se razvajamo. Da bi prostor podprl to razvajanje, naj bo opremljen v prijetnih barvah, poln dnevne svetlobe, funkcionalen, prijeten na dotik in preprost za vzdrževanje.

In navsezadnje: ustvarite si prostor za počitek, v katerem se boste ustavili in odklopili od vrtoglavega ritma vsakdanjika. Za vsakega od nas lahko to pomeni nekaj drugega ‒ udobna sedežna garnitura v dnevni sobi; lesena klop pod mogočnim drevesom; kopalna kad, obdana s svečami; velika postelja, opremljena s sto in eno okrasno blazino; kotiček za igranje inštrumentov ali izvajanje športa … Ponudite si prostor, kjer bo brezdelje dobrodošlo.

Poletje ponuja idealno priložnost za odklop ‒ ustvarite si svojega kar doma.