Pop art slog je zelo emocionalen in energetski ter je posebej blizu mladim. Že v svojem imenu nosi besedo umetnost, zato je njegov glavni namen presenečati in šokirati.

Gibanje pop art je bilo rojeno okoli leta 1950 v Angliji; navdihovala ga je pop kultura. Najbolj slaven predstavnik tega gibanja je umetnik Andy Warhol, katerega dela – portreti slavnih – so poznana po vsem svetu. Zagotovo poznate njegov najznamenitejši portret Marilyn Monroe.

V interjerju pa je pop art viden skozi barve, humor in poudarjanje pop kulture do ekstremov. Zanj je značilna zabavna nota, elementi animiranih risank, popularnih ikon, posterji… V pop artu ni slabega okusa, lahko je le premalo drznosti.

Če niste naklonjeni večjim strukturnim spremembam interjerja in pohištvu v pop art slogu, lahko precej dosežete že z obešenjem pop art slik na steno, posterji in tapetami.

Tipične značilnosti

Slog spominja na mavrico. Veliko je svetlih barv, izdelkov iz plastike, sintetičnih vlaken, uporabnih predmetov nenavadnih oblik, poceni suvenirjev… Zanj pa je značilno še naslednje:

  • Identični predmeti različnih velikosti, postavljeni na različne nivoje v stanovanju.
  • Velike slike ali fotografije na steklo, ki so postavljene v center prostora. Portreti pompoznih oseb ali izdelkov (denimo portret Che Guevare ali reklama Coca Cole).
  • Preproge z logotipom znanih podjetij, sintetične živalske kože, stenske ploščice s ponavljajočim se vzorcem.
  • Pohištvo je svetlih barv, vpadljivih vzorcev, futurističnih oblik, svetleče površine, največkrat kar plastično. Zelo dobro se v pop artu znajde pohištvo v slogu 60. let prejšnjega stoletja. Retro futuristične stole, minimalistične zofe, ali naslanjač v obliki jajca lahko postavite v vsako sobo in jih ni težko kombinirati niti z drugim pohištvom. Če želite kupiti novo pohištvo, pa preverite oblikovalske izdelke skupine Memphis Milano, ki doživlja velik preporod.
  • Dekorativni dodatki so plastični, kromirani, vendar vedno zabavnih oblik. Na primer v obliki ženske silhuete ali stripovskih junakov.
V pop artu vladajo živahne barve. Rdeča, modra in rumena so dominantne, dopolnite jih lahko z uporabo neonskih luči, ki ambient še bolj nasičijo.

Foto: Pinterest