Šolanje od doma je spet realnost mnogih družin. Starši in otroci znova poročajo o stresu, naveličanosti in nemotiviranosti, razlog za nejevoljo pa je med drugim tudi to, da naši domovi enostavno niso primerno opremljeni za tak način šolanja. Rešitev ni nujno zapletena in draga. Le nekaj novih funkcij je treba dodati obstoječemu pohištvu, ga reorganizirati ali kupiti kakšen manjši novi kos in učne ure v objemu doma bodo stekle bolj gladko.

Iz jedilne mize v šolski prostor

Jedilna miza ali zajtrkovalni kotiček sta zjutraj in zvečer prostor za obede, vmes pa lahko tudi za šolanje, sploh, ker je že vse pri roki: stol in velika delovna površina.

Ker je jedilna miza po navadi center dogajanja v domu in se verjetno nekje v bližini zadržujete tudi vi, bo delovna postaja na njej priročna zlasti za mlajše otroke, ki potrebujejo več pomoči. Tako boste mimogrede med opravljanjem drugega dela lahko priskočili še na pomoč pri matematiki.

Ko boste organizirali jedilniško pisarno, si pomagajte s servirnim vozičkom, na katerem lahko shranite šolske potrebščine ter ga ob koncu dneva enostavno odpeljete stran. Vir: Ikea RISATORP

Škatle in košare za boljšo organizacijo dela

Otroško sobo opremite s shranjevalnimi škatlami in košarami, ki naj bodo v bližini pisalne mize. Vsak od otrok naj ima svoj set takšnih košar (ločite jih po barvah), v katere lahko ločeno shranjuje končane naloge, delo, ki ga je še treba opraviti, likovne potrebščine … Šolske stvari bodo tako bolje organizirane in razdeljene, otrok se bo lažje znašel, pa še soba bo bolj pospravljena.

Visoka omara s petnajstimi policami, dimenzij 33x33x33 cm, je kombinacija praktičnosti in skandinavskega dizajna. Vir: Nubie Kids

Postaja za prigrizke

Da vas šolar ne bo vsakih deset minut prosil za malico, uredite v njegovi bližini postajo z zdravimi prigrizki. Skledo s sadjem, rozinami ali oreščki postavite nekam v njegovo bližino oziroma na mesto, mimo katerega gre večkrat dnevno. Na predalnik v hodniku, pult v kuhinji ali na kakšno polico blizu pisalne mize. Tako si bo lahko postregel sam, kadar ga bo zgrabila lakota.

Vir: Pexels

Delovni kotiček v omari

Delovni kotiček za starejše šolarje, ki imajo večino pouka preko videokonferenc, mora biti umaknjen od dnevnega vrveža in zagotavljati vsaj minimalno mero intime. Če je obenem nekaj posebnega, še toliko bolje. Zanimiva je ideja, da delovno postajo uredite kar v omari, ki jo izpraznite, ji po potrebi snamete vrata in eno od polic spremenite v mizo.

Vir: Pinterest

Razdelite mizo na več delov

Imate dva otroka, vendar le en delovni prostor? Možnost, da bosta med opravljanjem šolskih nalog motila eden drugega, zmanjšajte z namestitvijo pregrade na delovni površini ali vsaj predalnika pod njo. Tako bosta imela vsak svoje določeno mesto in bosta svojo polovico delovnega prostora lahko personalizirala po svojem okusu.

Miza za šolsko delo naj bo – če je le mogoče – nastavljiva po višini, da jo lažje prilagodite otroku. Stol naj omogoča ergonomsko sedenje, v sobi naj bo tudi čim manj dejavnikov, ki bi odvračali od dela (televizor, igralna konzola …). Vir: Norsu Interiors

Cona za ustvarjanje

Med šolanjem na daljavo je zelo pomembno, da ima otrok na voljo tudi čas in prostor za ustvarjanje. Zato razmislite o vzpostavitvi posebne ustvarjalne cone, kjer bodo stalno na voljo izdelki za barvanje, šivanje, dovolj papirja, volna, lepilo, perle za izdelavo nakita oziroma potrebščine, iz katerih otrok najraje ustvarja. Vse te dejavnosti poskrbijo za sprostitev, razvoj domišljije in prevetritev glave. Prostor, kamor lahko umestite takšen ustvarjalni kotiček, najdete v jedilnici, dnevni sobi, sedaj, ko so dnevi toplejši, ga lahko organizirate celo na balkonu ali terasi.

Vir: Pinterest