Svež zrak je za človeka nujno potreben. Zato se radi odpravljamo ven, v naravo, in tudi pri zimskih temperaturah iščemo možnosti, da se dobro predihamo. Kaj pa pravite na to, da bi ta luksuz svežega zraka stalno – noč in dan - uživali kar v udobju svojega doma? In to brez nenehnega odpiranja vrat in oken, skozi katere v obliki toplote odteka tudi vaš težko prisluženi denar. Z decentraliziranim prezračevalnim sistemom LUNOS je ta želja hitro uresničljiva.

Argumentov, zakaj se je pametno odločiti za decentraliziran prezračevalni sistem, najsi živite v starejši nepremičnini ali novogradnji, je kar nekaj. Od stalne izmenjave filtriranega zraka, ohranjanja notranje temperature, preprečevanja plesni do odvajanja odvečne vlage iz prostorov. Razlogov pa je še več. Da se prepričate, ali so dovolj tehtni in ali tudi vi potrebujete nepreden sistem prezračevanja, pa preverite spodnja vprašanja.  Če na več kot polovico vprašanj odgovorite z DA, potem je investicija v prezračevalno enoto zagotovo smiselna.

  1. Ali želite stalno dihati svež zrak?
  2. Ali se želite izogniti plesni na stenah?
  3. Ali bi radi zmanjšali možnost za vlom v vaše stanovanje?
  4. Ali ste alergični na pike žuželk, ki priletijo v dom skozi na kip odprta okna? Oziroma vas insekti motijo?
  5. Ali vas nervirajo glasni sosedi, vas moti hrup s ceste in si nasploh želite več miru in tišine v svojem domu?
  6. Želite prihraniti pri porabi energije?
  7. Vas skrbi financiranje prezračevalnega sistema?
Lunos e2 je sistem z izjemno visokim toplotnim izkoristkom, ki znaša 93,6 %. Slovi po nizkih stroških vgradnje, saj ni treba napeljevati razvodnih cevi, zato je odlična rešitev tako za novogradnje kot tudi za sanacije. Avtomatska kontrola vlage poskrbi za optimalno delovanje sistema in zagotavlja optimalno bivalno klimo v vseh letnih časih.

1. Svež zrak

Prezračevalni sistem v rednih časovnih razmikih črpa odpadni zrak iz prostorov in ga nadomešča z novim, svežim, bogatim s kisikom. Tako se izognete ročnemu odpiranju oken in drugim manj učinkovitim metodam prezračevanja.

2. Plesen

Kadar se v stanovanju pojavi pesen, je to razlog za jezo pa tudi zaskrbljenost. Kajti spore plesni niso le neestetske na pogled, ampak tudi zdravju nevarne, saj povzročajo težave z dihanjem in izzovejo alergijske reakcije. Glavni razlog za nastajanje plesni je po navadi previsoka vlažnost zraka v prostoru, čemur se z prezračevalnim sistemom uspešno izognete.

3. Vlomi in nepridipravi

Zagotovo ste seznanjeni s trendi kriminalitete v Sloveniji, ki kažejo, da je vlomov v stanovanja iz leta v leto več. Največkrat nepridipravi vstopajo v stanovanja skozi vrata in okna, odprta na kip, saj je to zanje najlažja pot. Če imate prezračevalni sistem, potem zanesljivo nimate odprtih oken in zelo zmanjšate možnost tatvin.

Lunosova krmilna enota  e2 motion je res prestižnega izgleda, za kar skrbi steklena maska z vgrajenimi LED diodami, ki oddajajo intimno ambientalno svetlobo v različnih barvnih odtenkih, glede na izbrano nastavitev sistema.

4. Žuželke

Znotraj svež zrak, pred zaprtimi okni pa komarji, muhe, ose in ostale nadležne žuželke, ki silijo v notranjost domov. Po zaslugi prezračevalnega sistema in stalno zaprtih oken vam tako ne bo treba več uporabljati komarnikov in ročnih muholovcev, s katerimi ste se doslej otepali letečih nadlog. Pa tudi prahu boste imeli v stanovanju veliko manj.

5. Hrup

Hrup je za ušesa strup. Vodi k poškodbam sluha, v stres, ponoči zmanjšuje kakovost spanja in še bi lahko naštevali. Zato je logično, da pred hrupom iz ceste in ulic zapirate okna. Vendar s tem preprečujete tudi izmenjavo zraka. Da bo ta nemoteno potekala dalje, vi pa uživali v miru in tišini, je rešitev na dlani – prezračevalni sistem. Sploh za decentralizirane prezračevalne sisteme  z rekuperacijo toplote LUNOS je značilno, da so povsem nemoteči. Slišnost pri delovanju enote je okoli 11 dB, kar je za človeka popolnoma neslišno. 

6. Varčevanje

Če stanovanje zračite skozi okna, vam ob tem odtekala iz njega tudi toplota. Prezračevalni sistem pa prihrani do 30 odstotkov energije. Sistem učinkovito ohranja temperaturo v prostoru tudi pozimi, saj iz odpadnega zraka prečrpa toploto in jo dodaja prefiltriranemu zraku, ki ga vrača v prostor. Poleti pa po istem sistemu preprečuje vdor toplega zraka v prostor.  

7. Subvencionirano financiranje

Investicija v prezračevalni sistem je cenovno dostopnejša, kot morda mislite, saj vam del sredstev povrne Eko sklad. Pri njem lahko po vgradnji sistema uveljavljate nepovratne finančne spodbude v višini 20 odstotkov od vrednosti vaše investicijo, o čemer lahko več preberete tu.