Najprestižnejše priznanje v roke poetičnim Kataloncem

Pritzkerjeva nagrada, najprestižnejše strokovno priznanje, je bila letos podeljena katalonskim arhitektom RCR Arquitectes.

0

Nagrado, ki jo v stroki ljubkovalno imenujejo Nobelova nagrada za arhitekturo, vsako leto podelijo arhitektu (oziroma letos prvič kar trem arhitektom), ki skozi umetnost arhitekture izražajo talent, jasno vizijo in zavezanost k izboljšanju družbe in skupnega grajenega okolja. Rafael Aranda, Carme Pigem in Ramon Vilalta iz španskega biroja RCR Arquitectes so si nagrado zaslužili z združevanjem arhitekture, krajinske arhitekture in abstraktne skulpture v pomensko nabite prostore, ki obiskovalce hkrati prizemljijo, prevzamejo in navdušijo.

Pluralnost izraza s skupnim imenovalcem: eksperimentalnostjo

Katalonski biro, ki deluje od leta 1988, ustvarja prostore z veliko začetnico, polne karakterja in zgodb, prostore, ki izhajajo iz svojega grajenega in kulturnega konteksta, a ga tudi premišljeno spreminjajo in dopolnjujejo. V svojih zgradbah arhitekti iščejo ravnovesje med zunanjostjo in notranjostjo ter premišljeno ustvarjajo s čustvi nabito in eksperimentalno arhitekturo.

Arhitekti, ki sicer večinoma delujejo v svojem lokalnem okolju, Kataloniji, in so na tuje posegli zgolj dvakrat, pa se ne bojijo eksperimentirati z novimi materiali, kot so reciklirano jeklo in plastiko. Predsednik žirije Glenn Murcutt tako utemelji izbor: “Aranda, Pigem in Vilalta so pokazali, da lahko prostor z združevanjem materialov postane neverjetno pomensko nabit in hkrati preprost. Plod kreativnega sodelovanja treh arhitektov je brezkompromisna arhitektura, ki se lahko primerja s poezijo; brezčasno delo, v katerem se hkrati zrcali njihovo iskreno spoštovanje do preteklosti in jasno razumevanje sodobnosti in prihodnosti.”

Fotogalerija

O dih jemajočih prostorih, ki so jih v skoraj treh desetletjih skupnega delovanja ustvarili RCR Arquitectes, se prepričajte še sami:

Prejšnji članekElegantno stanovanje v ljubljanski Situli
Naslednji članekNaredi-sam: sodobno pohištvo s kovinskim podnožjem
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: