Pritzkerjeva nagrada, najprestižnejše strokovno priznanje, je bila letos podeljena katalonskim arhitektom RCR Arquitectes.

Nagrado, ki jo v stroki ljubkovalno imenujejo Nobelova nagrada za arhitekturo, vsako leto podelijo arhitektu (oziroma letos prvič kar trem arhitektom), ki skozi umetnost arhitekture izražajo talent, jasno vizijo in zavezanost k izboljšanju družbe in skupnega grajenega okolja. Rafael Aranda, Carme Pigem in Ramon Vilalta iz španskega biroja RCR Arquitectes so si nagrado zaslužili z združevanjem arhitekture, krajinske arhitekture in abstraktne skulpture v pomensko nabite prostore, ki obiskovalce hkrati prizemljijo, prevzamejo in navdušijo.

Pluralnost izraza s skupnim imenovalcem: eksperimentalnostjo

Katalonski biro, ki deluje od leta 1988, ustvarja prostore z veliko začetnico, polne karakterja in zgodb, prostore, ki izhajajo iz svojega grajenega in kulturnega konteksta, a ga tudi premišljeno spreminjajo in dopolnjujejo. V svojih zgradbah arhitekti iščejo ravnovesje med zunanjostjo in notranjostjo ter premišljeno ustvarjajo s čustvi nabito in eksperimentalno arhitekturo.

Arhitekti, ki sicer večinoma delujejo v svojem lokalnem okolju, Kataloniji, in so na tuje posegli zgolj dvakrat, pa se ne bojijo eksperimentirati z novimi materiali, kot so reciklirano jeklo in plastiko. Predsednik žirije Glenn Murcutt tako utemelji izbor: “Aranda, Pigem in Vilalta so pokazali, da lahko prostor z združevanjem materialov postane neverjetno pomensko nabit in hkrati preprost. Plod kreativnega sodelovanja treh arhitektov je brezkompromisna arhitektura, ki se lahko primerja s poezijo; brezčasno delo, v katerem se hkrati zrcali njihovo iskreno spoštovanje do preteklosti in jasno razumevanje sodobnosti in prihodnosti.”

Fotogalerija

O dih jemajočih prostorih, ki so jih v skoraj treh desetletjih skupnega delovanja ustvarili RCR Arquitectes, se prepričajte še sami: