Gradite novo hišo, prenavljate dom ali samo nameravate zamenjati izrabljena/poškodovana notranja vrata z novimi? Vrata v spalnico, garderobo, kopalnico, hodnik, dnevno sobo ali domačo pisarno veliko prispevajo k podobi vašega doma, zato poskrbite, da bodo usklajena s stilom izbrane notranje opreme.

Notranjih vrat je več vrst in stilov. Lahko so panelna, drsna, francoska, zložljiva (na način harmonike) in še številna druga. Poglejmo, kakšne so njihove značilnosti:

Panelna

Gre za najpogosteje uporabljena notranja vrata v stanovanjskih objektih. Narejena so iz izbrane sredice (satja ali plošče) ter obdana s homogenim panelom ter zaščitena s folijo ali z lakom. Imajo kvadratne ali pravokotne vzorce (panele), ki jih je lahko vse do osem, pri nekaterih je vstavljeno tudi steklo.

Panelna vrata so lahko tudi zelo minimalistična, primerna za moderne domove. Takšna vrata so ravne, brez okraskov, kar pomeni, da so vrata povsem enovita. Običajno so takšna vrata cenovno najugodnejša za večino kupcev.

 

Zložljiva vrata

Gre za set vratnih kril, povezanih med sabo tako, da se lahko zložijo. Takšna vrata pogosto ločijo spalnico od garderobne sobe ali utiliti in kuhinjo. Primerna so za majhne sobe, kjer bi se klasična vrata težko odpirala ali bi zavzela preveč dragocenega prostora.

 

Francoska vrata

Francoska vrata doprinesejo v dom dramatičnost in glamur. Sestavljena so iz dvojih vrat, običajno z dodanim steklom, ki so pritrjena na ležaje. Vsako vratno krilo se odpira na svojo stran, na sredini pa se srečata. Vgradimo jih lahko povsod tam, kjer hočemo boljšo vidnost v prostor, na primer v dnevno sobo, glavno spalnico ali hodnik, saj na široko odprejo prostor.

Kmečka vrata z v skedenj ali hlev so našla tudi pot v stanovanje. Interierju dajo rustikalen pridih, vgradimo pa jih lahko v eleganten prehod iz predsobe v dnevni prostor ali jim pripišemo funkcijo nekakšne premične predelne stene, na primer v spalnico.

 

Drsna vrata

Imate otroke, ki stalno loputajo z vrati in tako povzročajo nadležni hrup? Rešitev so lahko drsna vrata. Ta so obešena v režo pod vratno odprtino in jih lahko pomikamo na desno in/ali levo stran. Čeprav so na tržišču že veliko let, so šele v zadnjem času postala zares popularna, saj ne zavzamejo veliko prostora. Uporabimo jih lahko za v garderobne prostore, shrambo, kopalnico, sobe, ki jih redkeje zapiramo, in tudi povsod tam, kjer bi sicer vgradili francoska vrata.

Žepna ali mini vrata so različica drsnih vrat, ki se skrijejo v steno. Navzven torej niso vidna.

 

Nizozemska notranja vrata

Malo manj popularna v notranji rabi pa so tako imenovana nizozemska vrata. Gre za dvodelna vrata, pri čemer se lahko vodoravno ločeno odpira spodnji in zgornji del vratnega krila. Takšna vrata so primerna, kadar hočemo spustiti več svetlobe v prostor, medtem ko želimo v sobi še vedno ohraniti mero zasebnosti. So dobra izbira za otroške in gospodinjske sobe ali če želite v določenem prostoru zadržati svoje hišne ljubljenčke.

Fotografije: Pinterest